Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Příprava a řízení staveb (KME / PŘS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KME / PŘS - Příprava a řízení staveb, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Příprava a řízení stavby z hlediska dodavatele (stavební firmy) - informační toky k získání zakázky, účast v nabídkovém (poptávkovém) řízení zadavatele (investora, developera).2. Nabídková příprava stavby. Zpracování nabídky - stanovení ceny za dílo.3. POV - plán organizace výstavby, smlouva o dílo (SOD), platební kalendář (součást SOD)4. Vlastní realizace stavby - hlavní činnosti výrobní přípravy5. Zařízení staveniště. Předání staveniště, potřebné příkony, zábory, provizorní objekty.6. Zajištění dodávek - výkony subdodavatelů, kriteria výběru, rozhodování - aktualizovaný časový plán, rozpočet.7. Časový plán stavby. Operativní řízení stavby, operativní plán - potřeby materiálů, strojů a lidí v čase, dispečerské řízení. Specifika přípravy některých druhů staveb - pozemních staveb, dopravních a vodohospodářských staveb.8. Aktivní prvky - osoby ovlivňující přímo řízení stavby, povinnosti vedoucího projektu, hlavního stavbyvedoucího, stavbyvedoucích, mistrů.9. Znalost právních norem a předpisů souvisejících s investiční výstavbou - zásady bezpečnosti práce, ochrany životního prostředí, práce s lidmi, motivační přístupy, zákoník práce a sociální otázky.10. Developerský přístup k realizaci staveb, projektový manažer, zásady pro posouzení ekonomické efektivnosti investic, celková cena stavby (včetně nákladů na provoz, opravy a odstranění stavby).11. Dokumenty ovlivňující řízení stavby. Stavební deník, agenda systémů řízení jakosti, BOZ, ochrany životního prostředí, skutečnosti vyplývající z činnosti koordinátora bezpečnosti práce (zák. 309/2006 Sb.)12. Kontroling stavby - výrobní faktury, plánované a skutečné náklady, podklady pro vytýkací řízení, předání a převzetí prací, předání a převzetí stavby.13. Závěrečné vyhodnocení stavby. Výsledná kalkulace skutečně provedené práce

Získané způsobilosti

Student- se orientuje v problematice přípravy a realizace staveb,- při realizaci staveb aplikuje základní právní normy, předpisy bezpečnosti práce a enviromentu,- aplikuje základy developerského přístupu k plánování a realizaci staveb včetně nezbytných makroekonomických posouzení projektů,- umí realizovat přípravu a operativní řízení staveb a developerských projektů.

Literatura

Jarský Č., Musil F. a kol. Příprava a realizace staveb. CERM Brno, 2003. Čápová, Tománková, Měšťanová. Příprava a řízení staveb. ČVUT Praha, 2007. Čápová, Tománková. Příprava a řízení staveb. Sbírka příkladů. ČVUT Praha, 2008.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Vypracování a odevzdání semestrální práce na odpovídající úrovni.Požadavky ke zkoušce:Aktivní znalost přednášené látky a schopnost aplikace při řešení konkrétních úloh.

Garant

Ing. Miloslav Mašek, CSc.