Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do biomechaniky (KME / UBI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KME / UBI - Úvod do biomechaniky, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Biomechanika - vymezení pojmů, bio-obory a jejich vazby, význam a cíle.2. Historie a vývoj biomechaniky.3. Obecná analýza problémů se zaměřením na techniku, lékařství a biomechaniku.4. Řešení problémů modelováním - experimentální modelování.5. Výpočtové modelování, problémy modelování, základní lékařské obory.6. Základní anatomické názvosloví, struktura a funkce buňky.7. Druhy buněk a tkání, základní vlastnosti biomateriálů.8. Svalová buňka, struktura kosterního svalu.9. Viskoelasticita živých tkání (Maxwellův model, creep, relaxace).10. Mechanický model svalu (Hillův model, tetanická kontrakce).11. Biologické tekutiny, základní modely.12. Lidská krev, složení, základní model proudění, viskozimetry.13. Biomechanické modely tkání a orgánů (ukázky složitějších struktur).

Získané způsobilosti

Student zná- historii, vývoj, význam a využití biomechaniky,- základní anatomické názvosloví,- základní metody modelování fyzikálních problémů.Student získané vědomosti aplikuje na řešení jednoduchých biomechanických problémů.

Literatura

Křen, Jiří; Janíček, Přemysl; Rosenberg, Josef. Biomechanika. 2. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 2001. ISBN 80-7082-792-0.

Požadavky

Aktivní znalost přednášené látky a schopnost aplikovat teoretické poznatky na řešení jednoduchých konkrétních úloh biomechaniky.

Garant

Prof. Ing. Jiří Křen, CSc.

Vyučující

Prof. Ing. Jiří Křen, CSc.