Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do mechatroniky (KME / UME)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KME / UME - Úvod do mechatroniky, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. týden: Přednáška - Mechatronika jako disciplina, její význam, mechatronický systém a jeho komponenty. Nejběžnější typy senzorů a aktuátorů.2. týden: Přednáška - Modelování mechatronických kmitavých systémů s jedním stupněm volnosti.3. týden Přednáška - Modely mechatronických systémů v časové a frekvenční oblasti. Využití integrálních transformací4. týden Přednáška - Přenosová funkce a její vyšetřování pro soustavy s jedním stupněm volnosti. Jednoduché řízení rovinných mechanismů s jedním stupněm volnosti.5. týden: Přednáška - Zpětnovazební řízení mechatronických systémů s jedním stupněm volnosti s aplikacemi. Návrh parametrů zpětné vazby z hlediska robustnosti řízení.6. týden: Přednáška - Aktivní tlumení vibrací systémů s jedním stupněm volnosti.7. a 8. týden:Přednáška - Kmitání lineárních diskrétních systémů s n stupni volnosti. Řešení v časové a frekvenční oblasti. Určení matice frekvenčních přenosů.9. týden: Přednáška - Aktivní tlumení vibrací lineárních systémů s n stupni volnosti. Typy zpětných vazeb. Návrh parametrů zpětné vazby z hlediska robustnosti řízení.10., 11. týden:Přednáška -Kmitání lineárních kontinuí, modální metoda. Metody diskretizace kontinuí a metody přímé numerické integrace12. týden:Přednáška - Aktivní tlumení lineárních kontinuí pomocí piezoelektrických senzorů a aktuátorů.13. týden:řednáška - Aplikace aktivního tlumení na nosníky, desky a skořepiny

Získané způsobilosti

Studenti- sestaví matematický model mechanického systému- navrhnou s ohledem na charakter, rozměry a velikost buzení mechanického systému vhodný typ aktivních prvků a snímačů - navrhnou vhodný zákon řízení z hlediska robustnosti řízení- matematicky simulují chování výsledného mechatronického systému

Literatura

Gawronski, Wodek K. Dynamics and control of structures : a modal approach. [1st ed.]. New York : Springer, 1998. ISBN 0-387-98527-1.Valášek, Michael. Mechatronika. Praha : ČVUT, 1995. ISBN 80-01-01276-X.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: Vypracování a odevzdání semestrální práce na odpovídající úrovni. Požadavky ke zkoušce: Aktivní znalost přednášené látky a schopnost aplikovat získané poznatky na řešení konkrétních úloh.

Garant

Prof. Dr. Ing. Jan Dupal

Vyučující

Prof. Dr. Ing. Jan Dupal