Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vlnové jevy v tělesech (KME / VJT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KME / VJT - Vlnové jevy v tělesech, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vlnové jevy v tělesech - motivace.2. Šíření silových vln v pružných řetězcích.3. Teorie rázu (elementární teorie rázu, Hertzova teorie rázu).4. Teorie rázu (Hertzova teorie rázu, vlnová teorie rázu).5. Kmitání a vlnění tenkých strun.6. Podélné a torzní vlny v tenkých tyčích. Podélný ráz tenkých tyčí.7. Ohybové vlny v tenkých nosnících.8. Šíření vln v membránách.9. Šíření vln v tenkých deskách.10. Základní typy vln v omezeném a neomezeném prostředí.11. Šíření vln v trojrozměrném prostředí.12. Numerické metody pro řešení šíření vln v tělesech.13. Experimentální metody vyšetřování vlnových jevů v tělesech.

Získané způsobilosti

Student- definuje základní pojmy z teorie šíření vln v pevných tělesech- umí řešit jednoduché problémy v 1D a 2D- umí sestavit matematické modely složitějších úloh ve 2D a 3D

Literatura

Wang, Li-li. Foundations of stress waves. 1st ed. Amsterdam ; Elsevier, 2007. ISBN 978-0-08-044494-9.Brepta R., Půst L., Turek F. Mechanické kmitání. první vyd. Praha : Sobotáles, 1994. Brepta, Rudolf; Prokopec, Miroslav. Šíření napěťových vln a rázy v tělesech. Vyd. 1. Praha : Academia, 1972. Achenbach J.D. Wave propagation in elastic solids. North-Holland Publishing Company, Amsterdam , 1975. Graff, Karl F. Wawe motion in elastic solids. New York : Dover Publications, 1991. ISBN 0-486-66745-6.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Vypracování, odevzdání a obhájení semestrální prácePožadavky ke zkoušce:Aktivní znalost přednášené látky a aplikace získaných poznatků na konkrétní vlnové úlohy

Garant

Ing. Vítězslav Adámek, Ph.D.