Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Grafický design - povinně volitelný (KDE / BGD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDE / BGD - Grafický design - povinně volitelný, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky oboru.2. Studie pracovních postupů dle zadaného úkolu.3. Kolektivní příprava, řešení koncepce, návrhy, struktura vlastního projektu.4. Kompoziční cvičení, plošné a prostorové vztahy .5. Znak, ornament a výtvarná zkratka.6. Písmo jako jediný výtvarný prostředek7. Experimentální typografie8. Akcidenční produkce9. Knižní produkce10. Časopisecká a novinová produkce11. Předtisková příprava, export, komunikace s tiskárnou.12. Finalizace vlastního projektu13. Písemná obhajoba vlastního projektu.Předmět vždy v rámci možností reflektuje projekty řešené v hlavním designovém předmětu. Náročnost úloh se postupně zvyšuje a zadání jsou přiměřeně orientována více individuálně.

Získané způsobilosti

Student bude schopen:Pochopit důležitost příprav a harmonizace pracovních postupů. Popsat vztahy výtvarného, informačního a technologického působení na vyznění realizovaného úkolu - použít a začlenit vhodné kompoziční prvky a znaky ve vztahu k úkolu - rozeznat a správně aplikovat plošné a prostorové vztahy - správně zacházet s typografií - dodržovat pravidla sazby a typografie - vysvětlit vztahy formy a obsahu v závislosti k danému úkolu - začlenit a upravit rukodělné prvky (kresba, malba, fotografie) - vysvětlit důležitost předtiskové přípravy - rozpoznat základní historické souvislosti - zpracovat základní tiskoviny do finální podoby - obratně zacházet s grafickými a sázecími editory.

Literatura

Odborné časopisy. Deleatur. Odborné časopisy. Font. Blažej, Bohuslav. Grafická úprava tiskovin : Učebnice pro 4. roč. střední prům. školy grafické, stud. obor polygrafie. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1990. ISBN 80-04-23201-9.Grapheion : Evropská revue o moderní grafice, umění knihy, tisku a papíru. Praha : Středoevropská galérie a nakladatelství, 1997. Graphis : the International Magazine of Design and Communications. New York : Graphis Inc., ----. Muzika, František. Krásné písmo ve vývoji latinky. 1. díl. Praha : Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1958. Typo : typografie, grafický design, vizuální komunikace : typography, graphic design, visual communication. Praha : Svět tisku, 2003. Typografia : odborný časopis českých typografů @ typografů. Praha : Kolegium Typografie, 1888. Hlavsa, Oldřich. Typographia. Praha : Státní nakladatelství technické literatury, 1976.

Požadavky

Požadavky na získání zápočtu:- realizace všech zadaných semestrálních dílčích praktických cvičení v odpovídající kvalitě dle požadavku vyučujícho,- realizace hlavního semestrálního projektu,- průběžné společné konzultace v kolektivu, - pravidelná účast na seminářích.

Garant

Doc. MgA. Kristýna Fišerová