Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biomechanika nohy (KDE / DDBN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDE / DDBN - Biomechanika nohy, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod - antropologie nohy.2. Vývojové fáze.3. Anatomie člověka.4. Anatomie končetin.5. Dětská noha.6. Noha dospělého člověka.7. Zdravotní hlediska vývoje dětské nohy.8. Zdravotní hlediska vývoje dospělé nohy.9. Bota pro správnou funkci nohy.10. Chůze, běh.11. Sport.12. Nejběžnější choroby nohy.13. Speciální tvary obuvi.Předmět zahrnuje základní informace o biomechanice pohybového systému člověka a biomechaniky bosé i obuté nohy. Zahrnuje základy anatomie, zabývá se funkčností nohy rostoucí, zdravé i nohy nemocných (dětská, sportovní, DIA, těhotenská apod.), následně se zabývá konstrukcí a proporcionalitou kopyta a výrobou ortopedické obuvi.V průběhu jednotlivých přednášek se budou studenti zabývat antropologií, budou seznamováni s různými vývojovými fázemi a jejich vlivem na anatomii člověka a jeho končetin. Budou se zabývat všemi zdravotními hledisky jak vývoje dětské nohy, tak nohy dospělého člověka, a dále potřebami, vyplývajícími pro tvarování obuvi, její správnou funkci a nepoškozující nohu a chůzi. Též budou zohledňována hlediska nejběžnějších chorob, které vyžadují speciální tvar obuvi.

Získané způsobilosti

Student bude disponovat základními znalostmi biomechaniky pohybového systému člověka a biomechaniky bosé i obuté nohy. Bude ovládat základy anatomie člověka se zaměřením na anatomii končetin; problematiku funkčnosti rostoucí nohy; zdravotní hlediska zdravé i nemocné nohy dětské i dospělého člověka; nejběžnější choroby nohy. Bude schopen navrhnout správně fungující obuv (příp. speciální tvar), nepoškozující nohu ani chůzi.

Literatura

Řihovský, R. Anatomie a fyziologie. Ruka a noha ve vztahu k odívání a obouvání. Valenta, J., Porada, V., Straus, J. Biomechanics. 2002. Rušavý, Z. Diabetická noha. 1998. Dungl, P. Ortopedie a traumatologie nohy. 1989. Klementa, Josef. Somatometrie nohy : Frekvence některých ortopedických vad z hlediska praktického využití v lék., školství a ergonomii. 1. vyd. Praha : SPN, 1988.

Požadavky

Požadavky na udělení zápočtu:- pravidelná účast na výuce,- průběžné plnění všech seminárních úkolů, jejich pravidelné konzultace, odevzdání všech úkolů v požadované kvalitě a termínech stanovených vyučujícím,- prezentace.

Garant

Ing. Jitka Baďurová, Ph.D.