Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotně nezávadné obouvání (KDE / DDZNO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDE / DDZNO - Zdravotně nezávadné obouvání, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do semestru.2. Biomechanika a antropologie člověka.3. Souvislosti vývoje dolních končetin.4. Zdravotně nezávadná obuv.5. Obuv pro nejmenší.6. Dětská obuv.7. Obuv a profese.8. Pracovní obuv.9. Sportovní obuv.10. Ortopedická obuv.11. Individuální obuv.12. Prevence chorob a poškození nohou nesprávným obutím13. Závěr a diskuze.Výuka v předmětu je přímým pokračováním výuky předmětu Biomechanika. V návaznosti na zkušenosti z tohoto předmětu bude výuka pokračovat v souvislostech antropologie člověka s vývojem končetiny a zaměří se na studium principů zdravotně nezávadného obouvání v různých obdobích života. Pozornost bude věnována zejména jednotlivým vývojovým obdobím růstu a dospívání dítěte, souvislostem s různými profesemi, sporty a v neposlední řadě i s chorobami. Předmět zavede studenty také do problematiky individuální výroby obuvi.

Získané způsobilosti

Studenti budou vybaveni znalostmi principů a dovednostmi tvorby zdravotně nezávadné obuvi v různých obdobích života člověka se zaměřením na dětskou, pracovní, sportovní a ortopedickou obuv. Budou disponovat znalostmi o individuální výrobě obuvi, prevenci chorob a poškození nohou nesprávným obutím.

Literatura

Řihovský, R. Anatomie a fyziologie. Ruka a noha ve vztahu k odívání a obouvání. Valenta, J., Porada, V., Straus, J. Biomechanics. 2002. Rušavý, Z. Diabetická noha. 1998. Dungl, P. Ortopedie a traumatologie nohy. 1989. Klementa, Josef. Somatometrie nohy : Frekvence některých ortopedických vad z hlediska praktického využití v lék., školství a ergonomii. 1. vyd. Praha : SPN, 1988.

Požadavky

Požadavky na udělení zápočtu:- pravidelná účast na výuce,- průběžné plnění, konzultace a odevzdávání zadaných seminárních prací v požadované kvalitě a v termínech stanovených vyučujícím,- prezentace.

Garant

Ing. Jitka Baďurová, Ph.D.