Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Grafický design pro nevýtvarníky (KDE / DGDL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDE / DGDL - Grafický design pro nevýtvarníky, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky oboru. Vlastní projekt - lineární kompozice. Volba cílové skupiny.2. Lineární kompozice, realizace.3. Lineární kompozice, dokončení.4. Analýza drobné tiskoviny, obsah, styl, čitelnost, estetické požadavky. Maketa s popisem.5. Pravidla typografie.6. Práce s textem. Písmo jako obrazový, kompoziční a informační nástroj.7. Realizace vlastního projektu - a) typografická úprava, b) inspirace stylem.8. Práce s fotografií. Technické požadavky a výtvarné možnosti.9. Fotografická kompozice - ilustrace.10. Integrace fotografie nebo kresby s textovým doprovodem.11. - 12. Práce se zrcadlem, kombinace písem - základ. Vlastní projekt - realizace, tisk.13. Písemná obhajoba vlastního projektu. Prezentace osobnosti nebo stylu z praxe - studium, inspirační zdroj, analýza.

Získané způsobilosti

Student je schopen popsat vztahy výtvarného, informačního a technologického působení na vyznění realizovaného úkolu - dokáže vysvětlit a začlenit kompoziční prvky ve vztahu k úkolu - rozeznat plošné a prostorové vztahy - poznat pravidla sazby a základy typografie - vysvětlit vztahy formy a obsahu v závislosti k danému úkolu - začlenit a upravit rukodělné prvky (kresba, malba, fotografie) - vysvětlit důležitost předtiskové přípravy - rozpoznat základní historické souvislosti - zpracovat základní tiskoviny.

Literatura

Font : reklamní grafika a DTP : první grafický časopi. Blažej, Bohuslav. Grafická úprava tiskovin : Učebnice pro 4. roč. střední prům. školy grafické, stud. obor polygrafie. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1990. ISBN 80-04-23201-9.Grapheion : Evropská revue o moderní grafice, umění knihy, tisku a papíru. Praha : Středoevropská galérie a nakladatelství, 1997. Muzika, František. Krásné písmo ve vývoji latinky. 1. díl. Praha : Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1958. Muzika, František. Krásné písmo ve vývoji latinky. 2. díl. Praha : Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1958. Typo : typografie, grafický design, vizuální komunikace : typography, graphic design, visual communication. Praha : Svět tisku, 2003. Typografia : odborný časopis českých typografů @ typografů. Praha : Kolegium Typografie, 1888. Hlavsa, Oldřich. Typographia. Praha : Státní nakladatelství technické literatury, 1981. Hlavsa, Oldřich. Typographia. Praha : Státní nakladatelství technické literatury, 1976. Hlavsa, Oldřich; Wick, Karel; Šetlík, Jiří. Typographia. 3. Praha : SNTL, 1986.

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu: - realizace zadaných dílcích seminárních praktických úkolů v odpovídající kvalitě,- průběžné společné konzultace v kolektivu s aktivní účastí studenta,- písemná obhajoba koncepce vlastního projektu a realizace projektu.

Garant

Doc. akad. mal. František Steker