Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ateliér Design oděvu 2 (KDE / DO2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDE / DO2 - Ateliér Design oděvu 2, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zadání tématu semestrálního projektu (KP).2. Rešerše zadané problematiky, volba vlastního tématu, námětu a inspiračních zdrojů.3. Zpracování informací, jejich analýza a aplikace do vlastní tvorby projektu.4. Sebereflexe.5. - 6. Kresebné návrhy, modelované skici z pomocného materiálu, zpracování detailů, volba materiálu a barevnéskladby.7. - 11. Vlastní realizace.12. Vytvoření stylingu pro fotografii.13. Předložení semestrálního projektu (KP). Fotodokumentace a prezentace.Výuka obsahuje rešerši daného tématu a jeho problematiky, průběžné konzultace a následné tvarové skicování z pomocného materiálu v měřítku 1 : 2 na malou krejčovskou figurínu.Dále obsahuje hledání a přípravu konkrétního střihového řešení 1:1 z pomocného materiálu -"kaliko". Na závěr student přistupuje k realizaci výsledného modelu, vhodné volbě materiálu, modelování na postavu 1:1, volbě vhodné technologie pro realizaci a zpracování jednotlivých detailů oděvu.

Získané způsobilosti

Student se bude orientovat ve světě módního designu.Bude ovládat specifickou oděvní kresbu i technickou kresbu oděvu, bude schopen koncipovat návrh oděvní kompozice na zadané téma. Dokáže realizovat model oděvu do definitní střižené i ušité podoby.

Literatura

Jarošová, E. ABCD o oděvu. Brno: Abria, 1995. Teršl, Stanislav. Abeceda textilu a odívání. Praha : NORIS, 1994. ISBN 80-900908-7-7.Máchalová, Jana. Móda 20. století. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 2003. ISBN 80-7106-587-0.Kybalová, Herbenová, Lamarová. Obrazová encyklopedie módy. Artia, 1973. Skarlantová, J. Od fíkového listu k džínům. Praha: Grada, 1999. Seeling, Ch. Století módy: 1900 - 1999. Praha: Slovart, 2000. Breward, Ch. The London look: fashion from street to catwalk. New Haven: Yale University Press, 2004. ISBN 0-300-10399-9.Hrubá, Věra. Tvůrci světové módy. Vyd. 1. Plzeň : Nava, 2000. ISBN 80-7211-040-3.

Požadavky

Požadavky na absolvování zkoušky: - pravidelná docházka na výuku, - průběžné plnění všech seminárních ateliérových úkolů dle pokynu vyučujícího a jejich předložení ve stanoveném termínu a požadované kvalitě, - aktivní zapojení do řešení problémů, povinnost vlastní invence,- průběžná tvorba a konzultace KP (ideové řešení, modelování skic, zkoušení modelu na postavě, technologie, vývoj v dané problematice), - předložení konečné verze semestrálního projektu (KP) vyučujícímu ve stanoveném termínu a požadované kvalitě včetně odpovídající fotodokumentace a písemné obhajoby,- ověření práce ve 3D, - prezentace.Hodnotící kritéria: ideový námět, reflexe na dané téma, vhodnost a účelnost návrhu, kreativita, vhodnost zvolených konstrukčních a technologických postupů, zvolený materiál, funkční vlastnosti a kvalita zpracování, konfrontace v rámci trendů a vývoje oboru, konfrontace v rámci ostatních studentů zpracovávajících stejnou problematiku.

Garant

Doc. akad. mal. Helena Krbcová