Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ateliér Design oděvu 5 (KDE / DO5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDE / DO5 - Ateliér Design oděvu 5, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zadání tématu semestrálního projektu. Vytvoření koncepce oděvní kompozice, případně 2 - 3 modelů.2. Rešerše zadané problematiky, zvolení tématu a sebereflexe.3. Zhodnocení dosavadního vývoje v dané oblasti.4. Zohlednění funkčních hledisek, ergonomie, vlastní skicování.5. Modelování jednotlivých návrhů.6. Návrh a technické řešení detailů.7. Modelování z pomocného materiálu, volba vhodné technologie, volba barevnosti a materiálu.8. - 10. Vlastní realizace.11. Styling a fotodokumentace.12. Scénář a katalog.13. Prezentace.V tomto semestru se mohou studenti věnovat eventuálně také divadelnímu kostýmu pro studentské divadlo, které působí na ZČU.Součástí semestrální práce je, vedle samozřejmých rešerší, skic kresebných i prostorových, fotografické dokumentace práce, také vlastní koncept prezentace ve formě obrázkového scénáře.Studenti svůj semestrální projekt prezentují jednoduchým katalogem.

Získané způsobilosti

Student bude schopen připravit kolekci na vlastní téma. Dokáže zhodnotit dosavadní vývoj v dané oblasti, zohlednit funkční hlediska, ergonomii; zvolit vhodný materiál, barevnost; navrhnout technická řešení detailů, modelovat z pomocného materiálu; bude schopen návrh zrealizovat, vytvořit styling, fotodokumentaci, katalog a model prezentovat.

Literatura

Kolínský, P. Kostým a herecká tvorba. Jinočany : H & H, 1999. Kybalová, Ludmila. Obrazová encyklopedie módy. Praha : Artia, 1973. Hrdličková, N. Scénické kostýmy I. Praha SNTL, 1990. Seeling, Ch. Století módy: 1900 - 1999. Praha: Slovart, 2000. Breward, Ch. The London look: fashion from street to catwalk. New Haven: Yale University Press, 2004. ISBN 0-300-10399-9.

Požadavky

Požadavky na absolvování zkoušky: - pravidelná docházka na výuku, - průběžné plnění všech seminárních ateliérových úkolů dle pokynu vyučujícího a jejich předložení ve stanoveném termínu a požadované kvalitě, - aktivní zapojení do řešení problémů, povinnost vlastní invence,- průběžná tvorba a konzultace SP (ideové řešení, modelování skic, zkoušení modelu na postavě, technologie, vývoj v dané problematice), - odevzdání konečné verze semestrálního projektu (SP) vyučujícímu ve stanoveném termínu a požadované kvalitě včetně odpovídající fotodokumentace a písemné obhajoby, - prezentace.Vypracovaný projekt vč. obhajoby musí být uložen v nezmenšeném formátu na CD/DVD(z důvodu kvality následných tisků) ve formátech: obrázky - JPG, TIF, PDF, videa - AVI.Hodnotící kritéria: ideový námět, reflexe na dané téma, vhodnost a účelnost návrhu, kreativita, vhodnost zvolených konstrukčních a technologických postupů, zvolený materiál, funkční vlastnosti a kvalita zpracování, konfrontace v rámci trendů a vývoje oboru, konfrontace v rámci ostatních studentů zpracovávajících stejnou problematiku.

Garant

Doc. akad. mal. Helena Krbcová