Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ateliér Design kovu a šperku 10 (KDE / DS10)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDE / DS10 - Ateliér Design kovu a šperku 10, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 13.Zadání tématu semestrálního projektu (KP), seznámení s průběhem semestru a požadavky vyučujícího. -Seznámení s problematikou užití šperku v závislosti na prostředí a uplatnění šperku jako nositele určitých obsahů. Budou probírány situace, v nichž šperk hraje nezastupitelnou roli ve společenské komunikaci.- Šperk pro různé příležitosti - svatba, pohřeb, divadlo a koncert, slavnostní příležitost, rituální šperk, divadelní rekvizita, filmový šperk, bižuterie.- Průběžné zadávání, korektury, konzultace, plnění a odevzdávání dílčích seminárních úkolů.- Průběžné konzultace, korektury a tvorba semestrálního projektu.- Předložení finální verze projektu vyučujícímu v požadovaném termínu.- Rešerše historického a současného zpracování, grafický výstup.-Prezentace.

Získané způsobilosti

Student bude vybaven kompetencemi designéra kovu a šperku se zaměřením na tvorbu a znalosti používání šperku ve společenských vazbách (vhodné používání k identifikaci charakterů osob a dějů v oblasti profánní i sakrální. Na základě analýzy zadaného úkolu dokáže aplikovat nejvhodnější variantu materiálu i technologie. Projekt bude schopen zrealizovat v materiálu a doplnit doprovodnou rešerší historického a současného zpracování včetně vlastního grafického výstupu.

Literatura

Hejdová, D. a spol. Dějiny uměleckého řemesla a užitého umění v českých zemích I. Praha, 1999. Voillot, Patrick. Diamants et pierres précieuses. Paris: Gallimard, 1997. ISBN 2-07-053427-8.Křížová, Alena. Kov - šperk 1993. Brno: Dům umění, 1993. Shirley, A. Frank. Metal: design and construction. Amersham: Hulton Educational Publications, 1973. ISBN 0-7175-0653-3.Mergl, Jan. Moser 1857-1997. Karlovy Vary: Moser, 1997. Pro orientaci v oboru kromě jeho samotné historie, je důležitá znalost aktuálních tendencí. Proto jsou studenti v rámci výuky upozorňováni na články v odborném tisku, výstavy a webové adresy. Baumgärtel, Rolf. Schmuck und Edelsteine. Leipzig: Deutscher Verlag für Grundstoffindustrie. Slovenský šperk. Bratislava: Slovenská národná galéria, 1991. ISBN 80-85188-13-9.

Požadavky

Požadavky na absolvování zkoušky: - pravidelná aktivní docházka na výuku - 100%, - průběžné plnění všech dílčích seminárních ateliérových úkolů dle pokynů vyučujícího v požadované kvalitě a času; pracovitost, kreativita, píle, kritický pohled, - aktivní zapojení do řešení problémů, povinnost vlastní invence, - průběžná tvorba, konzultace a korektury KP, - předložení konečné verze semestrálního projektu (KP) vyučujícímu v požadovaném termínu, v požadované kvalitě a času; pracovitost, kreativita, píle, kritický pohled, - prezentace. Hodnotící kritéria: teoretická i výtvarná úroveň, kreativní řešení, způsob prezentace.

Garant

Doc. Petr Vogel, M.A.