Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ateliér Design kovu a šperku 8 (KDE / DS8)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDE / DS8 - Ateliér Design kovu a šperku 8, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 13.Zadání semestrálního úkolu (KP), seznámení s průběhem semestru a požadavky vyučujího. Individuální zpracování hornin, obecných a drahých kamenů.Výjimkou budou tři rozdílné přístupy - kámen (hornina) bude určujícím materiálem pro vznik díla, technologie zpracování bude stát na prvním místě zájmu tvůrce, téma a obsah díla budou cílem tvorby a materiál bude jeho prostředkem.- Průběžné zadavání, plnění a odevzdávání dílčích seminárních úkolů.- Horniny, jejich naleziště.- Předměty, při jejich výrobě byly horniny použity.- Nové technologie.- Obecné a drahé kameny - přehled, užití a aplikace v daných kontextech (relikviáře, amulety, glyptika, gemy).- Inovace technologických a výtvarných postupů.- Rešerše historického a současného zpracování, grafický výstup.- Průběžná tvorba semestrálního projektu - konzultace, korektury.- Předložení finální verze projektu vyučujícímu ve stanoveném termínu.- Prezentace.

Získané způsobilosti

Student bude disponovat základními znalostmi hornin a jejich nalezišť, předmětů, při jejichž výrobě byly horniny použity, až po nové technologie, které se bez hornin neobejdou. Bude vybaven kompetencemi pro práci designéra kovu a šperku s horninami, obecnými i drahými kameny, jenž dokáže samostatně provést analýzu zadaného úkolu, zvolit nejvhodnější materiál i technologii a výsledný projekt podložit odpovídající dokumentací.

Literatura

Hochleitner, Rupert. Drahokamy a šperkové kameny: praktická příručka k poznávání a určování drahokamů, šperkových kamenů a jejich napodobenin. Praha: Slováry, 2002. ISBN 80-7209-411-4.Nováková, Kateřina. Eros: modern Czech jewelry. Praha: Galerie Kotelna, 1999. Tentokrát /1996/: [symposia šperku]: Texty Miroslav Cogan, Kateřina Nováková, V. K. Novák. Praha: Společnost Kyvadla, 1999.

Požadavky

Požadavky na absolvování zkoušky: - pravidelná aktivní docházka na výuku - 100%, - průběžné plnění všech dílčích seminárních ateliérových úkolů dle pokynů vyučujícího v požadované kvalitě a času; pracovitost, kreativita, píle, kritický pohled, - aktivní zapojení do řešení problémů, povinnost vlastní invence, - průběžná tvorba, konzultace a korektury KP, - předložení konečné verze semestrálního projektu (KP) vyučujícímu v požadovaném termínu, v požadované kvalitě a času; pracovitost, kreativita, píle, kritický pohled, - prezentace. Hodnotící kritéria: teoretická i výtvarná úroveň, kreativní řešení, způsob prezentace.

Garant

Doc. Petr Vogel, M.A.