Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ateliér Design kovu a šperku 9 (KDE / DS9)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDE / DS9 - Ateliér Design kovu a šperku 9, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 13.- Zadání semestrálního úkolu (KP), seznámení s průběhem semestru a požadavky vyučujího.Jasné směrování studenta k nejpodstatnějším vlastnostem šperku, ale i designu, veškerá tato činnost musí především splňovat naplnění ideových a materiálových potřeb člověka.- Šperk a člověk, šperk a tělo.- Dětský šperk.- Šperk pro ženu.- Šperk pro muže.- Realizace v materiálu.- Průběžné zadavání, plnění a odevzdávání dílčích seminárních úkolů.- Průběžná tvorba semestrálního projektu - konzultace, korektury.- Předložení finální verze projektu vyučujícímu ve stanoveném termínu.- Rešerše historického a současného zpracování, grafický výstup.- Prezentace.

Získané způsobilosti

Student bude vybaven kompetencemi designéra kovu a šperku se zaměřením na tvorbu šperku pro různé věkové skupiny a různá pohlaví. Na základě analýzy zadaného úkolu dokáže aplikovat nejvhodnější variantu materiálu i technologie. Projekt bude schopen zrealizovat v materiálu a doplnit doprovodnou rešerší historického a současného zpracování včetně vlastního grafického výstupu. Student získá přehled o hmotné kultuře, jejím vývoji a vzájemném ovlivňování.

Literatura

Český granát a drahé kameny v ČSSR. Pardubice: DT ČSVTS, 1983. Mrázek, Ivan. Drahé kameny ve středověku Moravy a Slezska. Brno : Moravské zemské muzeum, 2000. ISBN 80-7028-160-X.Pro orientaci v oboru kromě jeho samotné historie, je důležitá znalost aktuálních tendencí. Proto jsou studenti v rámci výuky upozorňováni na články v odborném tisku, výstavy a webové adresy. Křížová, Alena. Proměny českého šperku na konci 20. století. Vyd. 1. Praha : Academia, 2002. ISBN 80-200-0920-5.Falk, Fritéz. Schmuck der Moderne 1960-1998 : Bestandskatalog der modernen Sammlung des Schmuckmuseums Pforzheim. Stuttgart: Arnoldsche, 1999. Schmuck 2001. München: Bayerischer Handwerkstag, 2001. ISBN 3-933363-08-X.Schmuck 2003. München: Bayerischer Handwerkstag, 2003. ISBN 3-933363-14-4.Šperk, kámen a kov. Obecní dům, 2002. ISBN 80-8633-915-7.Miller, Judith. Šperky. Praha: Noxi, 2004. Novák, Vratislav Karel. Šperky a drobné plastiky. Brno: Dům umění města Brna, 1983. Dormer, Peter. The new jewelery : trends + traditions. London: Thames and Hudson, 1994. ISBN 0-500-27774-5.Filip, Jan. Umělecké řemeslo v pravěku. Praha : Společnost přátel starožitností, 1941.

Požadavky

Požadavky na absolvování zkoušky:- pravidelná aktivní docházka na výuku - 100%, - průběžné plnění všech dílčích seminárních ateliérových úkolů dle pokynů vyučujícího v požadované kvalitě a času; pracovitost, kreativita, píle, kritický pohled,- aktivní zapojení do řešení problémů, povinnost vlastní invence,- průběžná tvorba, konzultace a korektury KP,- předložení konečné verze semestrálního projektu (KP) vyučujícímu v požadovaném termínu, v požadované kvalitě a času; pracovitost, kreativita, píle, kritický pohled,- prezentace.Hodnotící kritéria: teoretická i výtvarná úroveň, kreativní řešení, způsob prezentace.

Garant

Doc. Petr Vogel, M.A.