Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ateliér Grafický design 4 (KDE / GD4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDE / GD4 - Ateliér Grafický design 4, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 13.Stanovení zásad pro vzájemnou komunikaci v průběhu semináře. Seznámení s vybavením a pracovním řádem seminárních učeben. Zadání tématu KP.- Plocha, tvar, prostor.- Obsah, znak, komunikace - vztahy.- Integrace textové části do celkového výtvarného řešení.- Síla a účinnost výrazu.- Typografie a obraz.- Volba a schopnost zapracování výtvarných znaků do významově vázaného projektu.- Navrhování grafické úpravy novin, umělecké publikace, katalogu, knihy, časopisu, správních a hospodářských formulářů.- Zhotovení vlastního tiskového portfolia.- Schopnost prezentace výtvarného projektu ve veřejném prostoru- Zhodnocení semináře.Během celého semestru probíhají korektury, konzultace a odevzdávání zadaných dílčích seminárních úkolů.Během celého semestru probíhají korektury a konzultace semestrálního projektu (KP).

Získané způsobilosti

Student bude ovládat:- navrhování grafické úpravy novin, umělecké publikace, katalogu, knihy, časopisu, správních a hospodářských formulářů,- problematiku plochy, tvaru, prostoru,- vztah obsahu, znaku, komunikace,- integraci textové části do celkového výtvarného řešení,- sílu a účinnost výrazu,- schopnost prezentace výtvarného projektu ve veřejném prostoru,- volbu a schopnost zpracování výtvarných znaků do významově vázaného projektu.

Literatura

Wozencroft, Jon. Brody : the graphic language of Neville Brody. New York : Universe, 1988. ISBN 0-7893-0653-0.Sylvestrová, Marta. Český filmový plakát 20. století. V Brně : Moravská galerie, 2004. ISBN 80-7027-125-6.Font : reklamní grafika a DTP : první grafický časopi. Samara, Timothy. Grafický design : základní pravidla a způsoby jejich porušování. V Praze : Slovart, 2008. ISBN 978-80-7391-030-3.Graphis : the International Magazine of Design and Communications. New York : Graphis Inc., ----. Katalogy periodických výstav plakátů a grafického designu ( např. Bienále grafického designu v Brně, Bienále plakátu ve Varšavě, Bienále plakátu v Lhati, Festival plakátu a grafického designu v Chamont ap.). Janáková, Iva. Ladislav Sutnar - Praha - New York - design in action. 1. vyd. V Praze : Uměleckoprůmyslové muzeum, 2003. ISBN 80-7101-050-2.Heller, Steven. Merz to Emigre and beyond : avant-garde magazine design of the twentieth century. London : Phaidon Press, 2003. ISBN 0-7148-3927-2.Novum : world of graphic design. München : Stiebner Verlag GmbH, 1972. Engelmann, Bernt; Jehl, Iska; Sedlatschek, Hubert. SchriftWerk : Handbuch zur Gestaltung mit Typografie und Layout. 1. Aufl. Donauwörth : Auer, 2005. ISBN 3-403-04316-9.Hollis, Richard. Swiss graphic design : the origins and growth of an international style, 1920-1965. London : Laurence King, 2006. ISBN 9781856694759.Typo : typografie, grafický design, vizuální komunikace : typography, graphic design, visual communication. Praha : Svět tisku, 2003. Dusong, J., Siegwartová, F. Typografie: od olova k počítačům. 1996. ISBN 80-7180-296-4.Hlavsa, Oldřich. Typographia. Praha : Státní nakladatelství technické literatury, 1981.

Požadavky

Požadavky na absolvování zkoušky:- pravidelná docházka na výuku - min. 80%.- Průběžná aktivní účast na společných konzultacích mezi studenty a vyučujícím. - Průběžné vypracování, konzultace, korektury a odevzdání zadaných dílčích praktických cvičení (seminárních prací) v požadovaném termínu a kvalitě. - Průběžné konzultace, korektury a tvorba KP.- Prezentace na CD.Hodnotící kritéria:Osobní zájem o obor, ochota přemýšlet a diskutovat. Tvořivé a pečlivé zpracování výtvarných úkolů. Snaha o osobité výtvarné pojetí s řadou přípravných studií, které budou součástí hodnocení. Ochota se podílet na vytváření spolupracující a přátelské atmosféry.

Garant

Doc. MgA. Kristýna Fišerová