Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ateliér Komiks a ilustrace pro děti 2 (KDE / KO2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDE / KO2 - Ateliér Komiks a ilustrace pro děti 2, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Seznámení s průběhem semestru, zadání tématu klauzurní práce (KP), zadání prvního úkolu v kategorii komiksu, který bude vznikat nejprve v textové podobě v předmětu Scénáristika a dramaturgie.2. Přednáška o ilustraci pro nejmenší děti. Zadání ilustrací k říkankám (výstupem bude k realizaci dotažená kniha s vyřešenými ilustracemi, typografií i vazbou).3. - 4. Práce na literárním scénáři komiksu a korektury ilustrace říkanek.5. - 6. Odevzdání prvního úkolu a zadání tvorby komiksu podle hotového literárního scénáře.7. - 8. Korektury rozpracovaného komiksu.9. Odevzdání komiksu a přednáška o autorech a ilustrátorech pohádek. Zadání ilustrací ke klasicky vyprávěným pohádkám (výstupem je cyklus ilustrací bez aplikace do knihy).10. - 11. Korektury ilustrací k pohádkám.12. Odevzdání předešlého úkolu a společné vyhodnocení.13. Předložení KP a diskuze o úkolu klauzurním (KP), kterým bude výtvarné řešení komiksu, jehož literární scénář byl vytvořen v hodinách scénáristiky.V tomto semestru studenti rozšiřují svoji schopnost zachytit lidskou postavu v celé škále pohybů a z různých pohledů. Pohybové studie realizují ve veřejných prostorech města i školy. Získaný materiál následně využijí v řadě semestrálních projektů.V rámci semestrální výuky studenti pracují jednak na projektech kratších komiksů, které rozpracují v hodinách Scénáristiky a dramaturgie, a dále na zadáních ilustrací k poezii pro děti a ke klasickým pohádkám. Komiksy vznikají v interakci studenta, pedagoga scénáristiky a vedoucího ateliéru komiksu. Studenti postupně vnikají do komiksového žánru a učí se nacházet vzájemné proporce mezi textovou a výtvarnou složkou. Každý ilustrační projekt je uveden příslušnou přednáškou, která studenty seznamuje s příklady řešení jednotlivých typů úkolů a významnými ilustrátory daného žánru.

Získané způsobilosti

Student dokáže zachytit lidskou postavu z různých pohledů a v rozmanité škále pohybů. Bude schopen nalézt vhodnou proporci textové a výtvarné složky; ve spolupráci s pedagogem scénáristiky a vedoucím ateliéru komiksu vytvoří jednoduchý komiks. Bude vybaven znalostmi nejvýznamnějších ilustrátorů komiksového žánru.

Literatura

Brunetti, I. Anthology of Graphic Fiction, Cartoons, and True Stories. Bohatcová, Mirjam. Česká kniha v proměnách staletí. 1. vyd. Praha : Panorama, 1990. ISBN 80-7038-131-0.Holešovský F., Stehlíková B. Čeští ilustrátoři v současné knize pro děti a mládež. Praha, 1989. Holešovský, František. Glosy k vývoji české ilustrace pro děti. Praha : Albatros, 1982. Gravett, Paul. Graphic Novels, Everything you need to knot. True stories. 2006.

Požadavky

Požadavky na absolvování zkoušky:- pravidelná docházka na výuku,- průběžná tvorba, korektury a konzultace KP,- průběžné vypracování, konzultace a odevzdání všech zadaných seminárních úkolů v požadované kvalitě a v termínech stanovených vyučujícím,- předložení KP vč. všech požadovaných náležitostí,- prezentace.

Garant

Doc. Barbara Šalamounová, M.A.