Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny komiksu (KDE / ODKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDE / ODKO - Dějiny komiksu, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obrázkové vyprávění v dějinách výtvarného umění (jeskynní kresby, nástěnné malby Egypt, amfory, Trajánův sloup, předkolumbovská Amerika, iluminované rukopisy, tapiserie z Bayeux, knihtisk, utrpení sv. Erasma, William Hogarth (dráha prostitutky, Dráha zhýralce), atd.)2. 16. 2. 1896 - den zrození komiksu, Americký komiks, action comics - Superman, Xman, Spiderman, Hellboy, Sin City, Liga výjimečných. Robert Rumb a americký komiksový underground.3. Svět - tři hlavní základny: angloamerický, belgicko-francouzský, japonský komiks. Komiksová vydavatelství, Marvel Comics, DC Comics, B. B. Art, Crew, Mot.4. Vilhelm Bush, Max Andersson, Neil Gaiman,.5. Stan Lee, Jim Davis, Frank Miller.6. Alan Moore, Marjane Satrapiová, Paolo E. Serpieri.7. Joann Sfar, Art Spiegelman, Lewis Trondheim.8. Komiks v Čechách - Rychlé šípy, Bohumil Konečný a Zdeněk Burian: Amazona - Octobriana. Čtyřlístek, Reflex - Zelený Raoul, Hana a Hana9. Ondřej Sekora, Kája Saudek.10. - 13. Současní tvůrci komiksuV předmětu Dějiny komiksu se studenti seznámí s dějinami obrázkového vyprávění od "prehistorie komiksu" - obrázkového vyprávění v dobách, kdy ještě komiks jako žánr neexistoval až po současnou komiksovou tvorbu.Ve výuce dějin komiksu je důraz na komiksové tvorbě 2. poloviny 20. století a především na tvorbě současné.Vedle nezbytné obecnější teorie seznamuje předmět studenty především s konkrétními osobnostmi tohoto žánru,jejich životem a dílem.Z toho vyplývá, že při výuce je důraz kladen na prezentaci velkého množství obrazového materiálu, který by student měl vstřebat v průběhu semestru natolik, že je při závěrečných testech či zkoušce schopen stěžejní tvůrce komiksu rozpoznat na základě ukázek jejich tvorby.

Získané způsobilosti

Student bude vybaven znalostmi dějin komiksu vč. života a díla významných osobností s důrazem na 2. pol. 20. století a současnost.Bude schopen rozpoznat stěžejní tvůrce komiksu na základě ukázek jejich tvorby.

Literatura

Komikové sešity.

Požadavky

Požadavky na udělení zápočtu:- pravidelná docházka na výuku,- splnění všech zadaných seminárních úkolů dle požadavku vyučujícího.Požadavky na absolvování zkoušky:- předchozí splnění zápočtu, - úspěšné absolvování zkoušky.

Garant

MgA. Ing. Václav Šlajch

Vyučující

MgA. Ing. Václav Šlajch