Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny módy (KDE / ODM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDE / ODM - Dějiny módy, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Součástí výuky bude studium dobových obrazů a ilustrací, návštěva muzeí a jejich depozitů.Okruh A - ZÁKLADNÍ1a) Inspirace v historii oděvu: Kde je hledat?- muzea, galerie, literatura- přední odborníci1b) Co je to "starý oděv"?- hlediska výzkumu (estetický, historický, archeologický, umělecký)- způsoby dochování oděvu (vrstvy, důležité nálezy atd.)1c) Jak pracovat s tématem?- historické modely- divadlo a film- volná fantazie (je na vás...)Okruh B - BASIC2) Střih typu T: Vznik krejčovského řemesla v Evropě- 2D versus 3D: východ x západ- varianty střihu, vývoj od suknice ke košili- krejčovské knihy od 16. století/praktická demonstrace - stříhání jednoduché tuniky s klíny/3) Tepelná izolace: Textilní materiály v dějinách- vrstvení, diferenciace oděvu- vznik spodního oděvu- jednotlivé materiály a kombinace materiálů4) Kalhoty - převrat v odívání- vznik a vývoj- střihy jednotlivých typů, zajímavosti/praktická demonstrace - technika "lucet" - tkaní na vidlici/Okruh C - ČAS5) Starověk: Antika & barbaři- národy, nálezy6) Středověk- doba románská- raná a vrcholná gotika- 15. století mimo Itálii7) Renesance a 17. století- 15. století v Itálii, 16. století /variace po Evropě/, 17. století- šíření módy po Evropě8) 18. a 19. století- 18. století - etapy- 19. století - etapy9) Pohled mimo Evropu- Mezi Západem a Východem: Polsko, Ukrajina, Litva, Rusko- Orientální "doušek": Osmanská říše atd. (také čím orient ovlivnil evropskou módu)Okruh D - DETAIL10) Novinka knoflík- vznik (14. století)- proměny a použití/praktická demonstrace - nitěný knoflík s dřevěným středem, ruční výroba/11) Krajky, výšivky a další zdobné prvky- vznik krajky, rozmach krajkových doplňků v 16. a 17. století- výšivka na oděvu v průběhu doby, sborníky výšivek/praktická demonstrace: základ techniky reticella/Závěr semestru12) Exkurze /upřesnění v průběhu semestru/13) RekapitulacePro přehlednost je téma rozděleno do čtyř tematických bloků, které mají studentům zprostředkovat jednak klasicky časový vývoj, tak jednotlivé oděvní detaily (dekorativní, technologické, materiálové). Chronologie je však svým těžištěm posunuta od estetického vyznění k technologii - střihu a jeho vývoji, použití.

Získané způsobilosti

Student bude rozumět historickým střihovým konstrukcím a techologiím šití. Pomocí dekonstrukcí a vlastního modelování bude schopen nalézt aktuální řešení pro docílení obdobné siluety a jejích posunů. Bude schopen nalézt dobové přesahy a využít je jako inspiraci pro svoji současnou tvorbu. Pochopí vývojové souvislosti v oblasti módy a dokáže realizovat scénická oděvní zadání a historické rekonstrukce.

Literatura

ARNOLD, J. Patterns of Fashion 2: Englishwomen s Dresses and Their Construction C.1860-1940. Macmillan Publishers, Londýn. Boucher, F. Histoire du costume en occident de l´antiquité a nos jours. Flammarion, Francie, 1965. PERSTON - CAMPBELL, D. Needle-made laces and net embroideries - 2. vydání. Dover Publications, Inc., 1984. ANDERSON - BLACK J., GARLAND, M. A history of fashion. Black cat, 1990. PEACOCK, J. Costume 1066 - 1990s /A Complete guide to English Costume Desing and History/. Londýn, 1996. PEŠINA, J. Česká malba pozdní gotiky a renesance. Praha, Orbis, 1950. Petráň, J. a spol. Dějiny hmotné kultury I-II. Praha, Karolinum, 1997. WINTER, Z. Dějiny kroje v zemích českých od počátku století XV. až po dobu pobělohorské bitvy. Praha, 1993. ČECHOVÁ, A. , HALÍKOVÁ, A. Dějiny odívání - Krajky, výšivky, stuhy, prýmky. LN, 2004. Kybalová, L. Dějiny odívání: (Dějiny odívání - Středověk; Dějiny odívání ? Renesance; Dějiny odívání ? Barok a rokoko. LN. KYBALOVÁ, L. Encyclopédie illustrée du costume et de la mode. Praha, 1970. LANDER, R., HERBENOVÁ, O. Historický kostým. Osveta - Martin, 1956. Koldinská, Marie. Každodennost renesančního aristokrata. Vyd. 1. Praha : Paseka, 2001. ISBN 80-7185-364-X.PEACOCK, J. Kostüm und Mode - das Bildhandbuch. Vídeň, 1996. ARNOLD, J. Patterns of Fashion I.: 1660 - 1860. Macmillan Publishers, Londýn. ARNOLD, J. Patterns of Fashion IV. Macmillan Publishers, Londýn, 2008. ARNOLD, J. Patterns of Fashion 1560 - 1620. Macmillan Publishers, Londýn. HUNNISETT. Period Costume for Stage and Screen. New York, 1998. Winter, Z. Šat, strava a lékař v XV. A XVI. věku. Praha, 1913. TARANT, N. The development of costume. New York, 1998. ZUBERCOVÁ, M. Tisíciročie módy. Osveta, 1988. ISBN 70-009-88.HOTTENROTH, F. Trachten haus-, feld- und Kriegsgeräthschafen der Völker alter und neuer Zeit. Stuttgart, Gustav Weise, 1984.

Požadavky

Požadavky na udělení zápočtu: - 70% docházky na přednášky v průběhu semestru,- účast na jedné exkurzi, - rešerše historického období, opírající se o analýzu konkrétních oděvních typů.Požadavky na absolvování zkoušky:- předchozí získání zápočtu,- projekt - prakticky zhotovený papírový model či objekt (ve zmenšeném měřítku) jako sebereflexe konkrétního historického oděvního typu nebo střihu.

Garant

Doc. akad. mal. Helena Krbcová

Vyučující

Mgr. Veronika PilnáMgr. Veronika Pilná