Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny a teorie designu 2 (KDE / ODTD2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDE / ODTD2 - Dějiny a teorie designu 2, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Design 40. let 20. století.2. Design 50. let 20. století v Evropě.3. Design 50. let 20. století v USA.4. Design v Československu v prvním poválečném čtvrtstoletí.5. Světový vývoj designu v 60. letech.6. Design v Československu v 60. letech 20. století.7. Světový vývoj designu 1970-1990.8. Design v Československu 1970-1990.9. Design po r. 1990.10.- 13. Přednášky externistů a prezentace designérů.Podle možností budou přednášky z ODTD2 doplněny přednáškami externistů zabývajících se historií designu nebo souvisejících oborů i prezentacemi tvorby průmyslových designérů.

Získané způsobilosti

Student bude schopen:- rozlišit tvarové, materiálové a technologické charakteristiky výrobků v jednotlivých obdobích vývoje designu - chronologicky zařadit průmyslový výrobek (technický předmět) podle tvarového, popř. i technického řešení a použitého materiálu - jmenovat hlavní osobnosti oboru a přiblížit jejich tvorbu - přiřadit k jednotlivým obdobím resp. tvůrčím okruhům obory, které se nejvíce a nejpřínosněji rozvíjely - přiblížit roli designéra v procesu vývoje výrobku (technického předmětu) - osvětlit na příkladech historický vývoj designu v jednotlivých technických oborech - zhodnotit přínos tvorby významných osobností v dobových souvislostech- zhodnotit vliv technického pokroku na rozvoj průmyslového designu

Literatura

Hauffe, Thomas. Design. Vyd. 1. Brno : Computer Press, 2004. ISBN 80-251-0284-X.Kolesár, Zdeno. Kapitoly z dějin designu. Praha : Vysoká škola umělecko-průmyslová, 2004. ISBN 80-86863-03-4.Byars, Mel. The design encyclopedia. London : Laurence King, 2004. ISBN 1-85669-349-X.Bulletin : měsíčník Design centra České republiky - .. Brno : Design centrum ČR, 1991. Design trend : revue nového vizuálního stylu. Brno : Design centrum České republiky, 1992.

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu: - zpracování písemné seminární zápočtové práce dle domluvených témat - dodržení nejzazšího termínu pro odevzdání prácePožadavky pro absolvování zkoušky: - předchozí získání zápočtu - ústní zkouška: 1. Připravené téma dle výběru studenta v rozsahu probíraných témat a povinné studijní literatury2. Jedna vylosovaná otázka v rozsahu probíraných témat a povinné studijní literatury3. Určení obrázků významných designérských prací od poč. 19. století (tj. vč. opakování předchozího semestru DTD1).

Garant

Mgr. Jiří Hulák

Vyučující

Mgr. Jiří Hulák