Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Urbanismus (KDE / UR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDE / UR - Urbanismus, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. týden- úvod do předmětu urbanismus a územní plánování- vymezení základních pojmů urbanismu a územního plánování- význam a smysl plánování v kulturně historických souvislostech2. týden- vznik a vývoj městského a venkovského osídlení jako důsledek lidské činnosti v krajině3 .týden- urbanistická struktura a rozvoj lidských sídel starověku- rozvoj sídel a město ve středověku- rozvoj sídel, exploatace krajiny a její kultivace v novověku4. týden- současný stav vývoje lidských sídel a sídelních struktur v období ekologické krize5. týden- předpoklady a podmínky budoucího rozvoje sídel a sídelních struktur a principy trvale udržitelné budoucnosti6. týden- základy ekologie- životního prostředí a jeho ochrana7. týden- urbanistická geografie a vztah k souvisejícím disciplinám demografického a sociologického zaměření- základy urbanistické ekonomie8. týden- funkční a prostorová skladba městských a venkovských sídel9. týden- typologie funkčních složek osídlení- soubory bydlení- občanská vybavenost- rekreace a urbanistická zeleň10. týden- typologie funkčních složek osídlení- zemědělství a lesnictví-soubory průmyslu, stavebnictví a velkoobchodních skladů11. týden- typologie funkčních složek osídlení-specifické funkční zóny, vojenské újezdy, výstavní a olympijské areály, vědeckotechnické parky apod.12. týden- typologie funkčních složek osídlení- dopravní infrastruktura- technická infrastruktura, vodní hospodářství- technická infrastruktura, energetika a spoje, informační technologie13. týden- krajina a sídla, vzájemný vztah,- ochrana hodnot v území- regenerace krajiny a sídel

Získané způsobilosti

Student- se orientuje v problémech urbanismu a územního plánování,- aplikuje získané znalosti při řešení problémů urbanismu a územního plánování.

Literatura

Gehl, Jan; Gemz?e, Lars. Nové městské prostory. 1. vyd. Šlapanice : Era, 2002. ISBN 80-86517-09-8.P. Halík, P. Kratochvíl, O. Nový. Architektura a město. Hrůza, Jiří. Charty moderního urbanismu. 1. vyd. Praha : [Angora], 2002. ISBN 80-902945-4-5.K. Marhold. Sídla, urbanistická typologie II. Hrůza, Jiří. Slovník soudobého urbanismu. 1. vyd. Praha : Odeon, 1977. J. Krásný. Statě z kompozice obytných souborů. C. Sitte. Stavba měst podle uměleckých zásad. Praha, 1995. Hendrych, Jan. Tvorba krajiny a zahrad : historické zahrady, parky a krajina jako významné prvky kulturní krajiny : jejich proměny, hodnoty, význam a ochrana. Vyd. 2., přeprac. Praha : Vydavatelství ČVUT, 2005. ISBN 80-01-03163-2.Hrůza, Jiří. Urbanismus světových velkoměst. I. díl, Praha. Vyd. 1. Praha : Vydavatelství ČVUT, 2003. ISBN 80-01-02764-3.Hrůza, Jiří; Zajíc, Josef. Vývoj urbanismu. I. díl. Praha : Vydavatelství ČVUT, 2002. ISBN 80-01-02551-9.Vývoj urbanismu. 2. díl. Praha : ČVUT, 1999. ISBN 80-01-01549-1.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:Vypracování a odevzdání semestrální práce na odpovídající úrovni.Požadavky ke zkoušce:Aktivní znalost přednášené látky a schopnost aplikace při řešení konkrétních úloh v oblasti urbanismu a územního plánování.

Garant

Mgr. Ing. arch. Petr Klíma

Vyučující

Mgr. Ing. arch. Petr Klíma