Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Workshop - šperk (KDE / WSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDE / WSP - Workshop - šperk, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz určený pro začátečníky i studenty s předchozí zkušeností v oboru představí šperk jako specifické výtvarné médium s bohatstvím výrazových prostředků a možností využití celé škály tradičních i netradičních materiálů. Prostřednictvím přednášky a ukázek vlastních prací seznámí pedagog účastníky se svou tvorbou autorských šperků a objektů, přiblíží jim i tvorbu dalších českých i zahraničních autorů. Účastníci kurzu se naučí a procvičí si několik základních šperkařských řemeslných činností, jako např. řezání lupénkovou pilkou, pilování, smirkování, lepení, válcování, protahování, rytí, řezání závitů, pájení, vrtání, nebo frézování. Náplní kurzu bude realizace vlastního šperku, brože, prstenu, závěsu, náhrdelníku, náušnic, amuletu, hmatky, ozdoby či jiného objektu z vybraného materiálu (např. plexisklo, lukoprén, umělé hmoty, modelína, epoxid, papír, přírodní materiály, sádra, kov, dřevo apod.), a to od návrhu až po vlastní realizaci.

Získané způsobilosti

Účastník kurzu se seznámí s několika základními technologickými postupy, používanými ve šperkařské tvorbě, seznámí se s tvorbou českých a zahraničních výtvarníků, věnující se tvorbě autorského šperku, bude schopen zrealizovat své návrhy šperků.

Literatura

Bouška, Vladimír; Kouřimský, Jiří. Drahé kameny kolem nás : Pomocná kniha pro doplňkovou četbu žáků k učebnicím přírodopisu a geologie na školách I. a II. cyklu. 3., dopln. vyd. Praha : SPN, 1983. Braniš, A. Materiály pro zlatníky a klenotníky. Praha, SPN, 1992. Schätz, Miroslav. Moderní materiály ve výtvarné praxi. Praha : SNTL, 1982. Křížová, Alena. Proměny českého šperku na konci 20. století. Vyd. 1. Praha : Academia, 2002. ISBN 80-200-0920-5.Braniš, A. Technologie pro obor zlatník a klenotník. Praha, SPN, 1985. Täubl, Karel. Zlatnictví. Praha, SNTL, 1976. Täubl, Karel. Zlatnictví, stříbrnictví a klenotnictví. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1989. ISBN 80-03-00130-7.

Požadavky

Pravidelná účast - 100%Vypracování určených zadání, realizace vlastního navrženého šperku

Garant

Doc. Petr Vogel, M.A.