Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fotografie 1 (KVU / 9ZFO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / 9ZFO1 - Fotografie 1, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Orientační obsah jednotlivých seminářů (může být modifikováno pedagogem během výuky):1. Pojem stavby fotografického snímku. Struktura fotografického záběru, etapy technické realizace fotografie klasickými a digitálními systémy. Seznámení s fotografickým přístrojem, části, druhy, vlastnosti.2. Základní pojmy z exponometrie - expozice, doba osvitu, clona a clonové číslo, citlivost senzoru a filmu, význam expozičního čísla. Kompenzace expozice, příklady záporné a kladné korekce. Automatické posouvání expozice. Expozimetry a flashmetry.3. Objektivy fotopřístroje, druhy, základní vlastnosti. Ostrost fotografického obrazu, význam hloubky ostrosti snímku. Způsoby ostření objektivu - aktivní, pasivní a prediktivní automatické zaostřování, problémy v praxi. Stabilizátory obrazu.4. Metody měření expozice. Způsoby měření odraženého světla fotopřístrojem - integrální, bodové a zonální měření. Automatické programy měření podle scény a hlavního motivu. Manuální nastavení expozice a kreativní režimy. Měření dopadajícího světla.5. Expoziční strategie při snímání zvoleného motivu. Specifika fotografování světelně kontrastních scén - s výrazně světlým okolím motivu (snímání v protisvětle, proti světlé obloze a na sněhu) a s výrazně tmavým okolím motivu (noční scény apod.). Snímání málo kontrastních motivů.6. Klasická fotografie - analogové fotopřístroje, základní části, druhy a formáty filmových přístrojů, druhy a vlastnosti filmových materiálů, základní postupy zhotovení klasické fotografie. Zvláštnosti instantní fotografie.7. Digitální fotoaparáty, princip, základní části, druhy. Záblesková zařízení, paměťové karty, konektory, čtečky karet. Příklad ovládání konkrétního přístroje.8. Vybrané pojmy digitální fotografie - formáty digitální fotografie, vyvážení bílé barvy, barevná hloubka, interpolované snímky, ovládání. Počítačový software a firmware, tisk a vyvolání digitální fotografie.9. Vztah skladby a stavby fotografického obrazu, základní skladebné pojmy a principy snímku, způsoby vydělování figur, prostorotvorné postupy. Význam jednotlivých linií a křivek.10. Barevná skladba ve fotografii a její funkce. Práce se světlem, druhy a význam osvětlení. Základní zásady světelné konstrukce v ateliéru, práce se světlem u barevné a černobílé fotografie.11. Expoziční strategie a základní kompoziční schémata a snímání fotografických žánrů - krajinářská fotografie, zátiší, architektura, portrétní fotografie, reportáž, makrofotografie - praktické ukázky. Obsah a forma fotografických snímků - význam přípravy tvůrčího procesu, práce s rekvizitami a scénář snímkové tvorby.12. Historie fotografie - fotografické žánry a jejich nejvýznamnější představitelé.13. Význam semiotické analýzy fotografického média, zvláštnosti kódů a výrazových prvků fotografického sdělení v rámci mediované komunikace multimedií a masmedií včetně Internetu. Komparace možností a perspektiva klasických a digitálních fotografických systémů.

Literatura

Sawyer, Ben; Aitken, Peter G.,; Pronk, Ron. Digitální fotografie. Praha : Computer Press, 1999. ISBN 80-7226-185-1.Ateliér : čtrnáctideník současného výtvarného umění : fortnightly journal of contemporary art. Mrázková, Daniela; Remeš, Vladimír. Cesty československé fotografie : Vyprávění o historii čs. fotografie prostřednictvím životních a tvůrčích osudů vybraných osobností a mezních vývojových okamžiků. Praha : MF, 1989. ISBN 80-204-0015-X.Novák, Jan. Digitální fotografie a video v praxi. Praha : Grada, 2001. ISBN 80-247-9071-8.Fotografie magazín : měsíčník pro klasickou a digitální fotografii. Praha : Časopisy pro volný čas, 1994. Fotovideo. Praha : ATEMI, 1999. Mrázková, Daniela. Příběh fotografie : Vyprávění o historii světové fotografie prostřednictvím životních a tvůrčích osudů významných osobností a mezních vývojových okamžiků. Praha : MF, 1985. Tvůrčí fotografie : praktická ilustrovaná příručka. Praha : Slovart, 1997. ISBN 80-7209-029-1.John Hedgecoe. Velká kniha fotografie. Svojtka a Vašut, 1996. nullhttp://www.fotoroman.czhttp://www.idif.czhttp://www.paladix.czhttp://www.photorevue.comO. Neff, J. Březina, P. Podhajský. Zpracování digitální fotografie. IDF, 2003.

Požadavky

Požadavky na posluchače pro úspěšné absolvování kurzu - (posluchač musí nejdříve získat zápočet a teprve poté může přistoupit ke zkoušce):Požadavky pro udělení zápočtu:Úspěšné splnění semestrální práce spočívající ve vytvoření min. celkem 25 ks digitálních fotografií s tématikou zaměřenou na: portrét jedné osoby (6 fotografií) + jedna fotografie autora všech fotografií (účastníka kurzu) koncipovaná jako autoportrét, reportáž jediné události (6 fotografií), zátiší - nalezené či aranžované (6 fotografií), libovolný fotografický žánr (6 fotografií).Požadavky pro absolvování zkoušky:Předchozí úspěšné získání zápočtu, didaktický test z tématiky o tvorbě fotografie na 65%.

Garant

Vojtěch Aubrecht

Vyučující

MgA. Radovan Kodera