Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fotografování - digitální (KVU / AFOD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / AFOD - Fotografování - digitální, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do ateliérové techniky2. Fotografování zátiší3. Fotografování zátiší4. Fotografování zátiší5. Fotografování postavy6. Fotografování postavy7. Fotografování postavy8. Živá fotografie9. Živá fotografie10. Živá fotografie11. Abstraktní fotografie12. Abstraktní fotografie13. Abstraktní fotografie.V předmětu Fotografování - digitální jsou studenti seznámeni s charakterem a specifikami digitálního fotografického záznamu, s rozdílným uplatněním jednotlivých typů kamer, objektivů a dalšího příslušenství. Stěžejní část výuky se zaměří na technickou fotografii snímanou ve fotografickém ateliéru. Výuka zahrnuje správnou volbu formátu, kompozici snímku, výběr z různých typů nasvícení.Jednotlivé postupy jsou ověřovány na zadaných úkolech, nejprve na fotografování předmětových kompozic v podobě zátiší s objekty, které mají různou povrchovou strukturu. Následně je předmětem zkoušek záznamů portrét a později celá figura, oblečená i jako akt.V poslední fázi využívají studenti získané zkušenosti ve volném zpracování abstraktních kompozic, hmot, barev, struktur, textur apod.

Získané způsobilosti

Student rozumí praktickému způsobu práce ve fotoateliéru. chápe, jak správně nasvětlit objekt pro daný fotografický záměr a žánr: portrét, figura, zátiší, abstrakce a detail. Dokáže určit, který typ světelné situace je vhodný a použitelný pro realizaci. Je schopen kreativně pracovat s námětem, kompozicí a skladbou fotografického obrazu. Student umí správně nastavit a používat digitální fotografický přístroj pro práci ve fotoateliéru. Samostatně je schopen sestavit záblesková zařízení tak, aby správně (vhodnou intenzitou a ze správných úhlů) nasvěcovala objekt (tj. portrét, figura, zátiší...). Student správně používá flashmetr k měření intenzity světla, rozpoznává a řeší tak problémy v nasvícení objektu - modelu. Student ovládá přizpůsobení druhu a intenzity světla danému fotografickému záměru a žánru. Student samostatně řeší veškeré technické a kompoziční problémy, dokáže aplikovat základní druhy fotografického nasvícení na svůj konkrétní záměr a vytvořit tak vlastní, plnohodnotné dílo, použitelné jak po stránce technické, tak i umělecké.

Literatura

Sawyer, Ben; Aitken, Peter G.,; Pronk, Ron. Digitální fotografie. Praha : Computer Press, 1999. ISBN 80-7226-185-1.Mrázková, Daniela; Remeš, Vladimír. Cesty československé fotografie : Vyprávění o historii čs. fotografie prostřednictvím životních a tvůrčích osudů vybraných osobností a mezních vývojových okamžiků. Praha : MF, 1989. ISBN 80-204-0015-X.Kelby, Scott. Digitální fotografie. Brno : Zoner Press, 2007. ISBN 978-80-86815-56-5.Ponec, Jan; Jiráček, Milič. Digitální fotografie. Olomouc : Univerzita Palackého, 2002. ISBN 80-244-0533-4.Novák, Jan. Digitální fotografie a video v praxi. Praha : Grada, 2001. ISBN 80-247-9071-8.Neff, Ondřej. Digitální fotografie polopatě. Praha : Institut digitální fotografie, 2007. ISBN 80-903210-7-0.Freeman, Michael. DSLR : naučte se fotografovat digitální zrcadlovkou. Brno : Zoner Press, 2007. ISBN 978-80-86815-79-4.Fotovideo. Praha : ATEMI, 1999. Varis, Lee. Pleť & fotografie : naučte se dobře nasvítit, fotografovat, upravit a retušovat pleť. Brno : Zoner Press, 2007. ISBN 978-80-86815-84-8.Mrázková, Daniela. Příběh fotografie : Vyprávění o historii světové fotografie prostřednictvím životních a tvůrčích osudů významných osobností a mezních vývojových okamžiků. Praha : MF, 1985. Jiráček, Milič. Technické základy fotografie. 1. vyd. Praha : Komora fotografických živností, 2002. ISBN 80-02-01492-8.J.Šmok. Teorie skladby fotografického obrazu. skripta ITF FPF SU, Opava, 1998. Tvůrčí fotografie : praktická ilustrovaná příručka. Praha : Slovart, 1997. ISBN 80-7209-029-1.Hedgecoe J. Velká kniha fotografie. Praha, Svojtka a Vašut, 1996. http://www.fotografovani.czNeff O., Březina J., Podhajský P. Zpracování digitální fotografie. IDF, 2003.

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu:- 75% docházka a aktivní práce v hodinách- splnění zadaného úkolu: odevzdání prací z jednotlivých lekcí na flash disku nebo přes stanovené webové úložiště a dále ke každému ze 4 témat 6 ukázkových fotografií.Požadavky pro absolvování zkoušky:- předchozí úspěšné získání zápočtu,- splnění všech dílčích seminárních úkolů dle pokynů vyučujícího,- pravidelné předkládání návrhů projektu ke konzultacím,- realizace samostatného projektu: na základě výběru vlastního tématu vytvořit fotografický cyklu 8 - 12 fotografií (půjde o fotografie, které patří k sobě, rozvíjí např. jedno téma, tvoří celek, vyjadřují názor, myšlenku autora). Soubor odevzdat na flash disku nebo přes stanovené webové úložiště a dále i formou fotografií nebo kvalitních tisků pro výstavní účely.

Garant

Vojtěch Aubrecht