Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kresba a malba - figurální (KVU / AKMF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / AKMF - Kresba a malba - figurální, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teoretický úvod do kresebné disciplíny.2. Perspektiva - úhlové vizování.3. Proporce, kresba figury v geometrické stylizaci.4. Kresba zaměřená na proporce a perspektivu.5. Anatomie - postupné seznámení.6. Zachycení výrazu.7. Zachycení lidských emocí.8. Teoretický úvod do malířské disciplíny.9. Podložky pro malbu.10. Míchání barev, realistická barevnost.11. Monochromní malba figury.12. - 13. Barevná stylizace, nadsázka.Postup výuky směřuje od podrobných studií s využitím anatomických detailů k postupům, které využívají modelování tvaru pomocí světla a stínu, a které zapojují do kresby vystižení osobnosti a výrazu modelu. V další fázi výuka postupně přechází k osobitému - volnému kresebnému výrazu.Ve chvíli, kdy student dostatečně zvládá kresbu, přistupuje výuka k druhému tématu semestru, kterým je zvládnutí základních malířských postupů ve figurální malbě - modelace objemu světlem a stínem, práce s reálnou barevností modelu, později k uvolněnému malířskému rukopisu s barevnou nadsázkou.

Získané způsobilosti

Student kresebně vystihne anatomické detaily při současném vyjádření osobnosti a výrazu modelu. Prostřednictvím modelace objemu světlem a stínem a prací s reálnou barevností modelu zobrazí figurální malbou postavu ve správných proporcích a typových odlišnostech až k uvolněnému malířskému rukopisu a barevné nadsázce.

Literatura

Zrzavý, Josef. Anatomie pro výtvarníky. Praha : Avicenum, 1977. Bammes, Gottfried. Figürliches Gestalten : ein Leitfaden für Lehrende und Lernende. Berlin : Volk und Wissen volkseigener Verlag, 1981. Lamač, Miroslav. Myšlenky moderních malířů. Praha, 1968. Lynton, Herbert. Umění 19. a 20. století. Praha, 1981. Crhák, František. Výtvarná geometrie. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1977.

Požadavky

Požadavky na udělení zápočtu:- pravidelná docházka na výuku,- pravidelné plnění, konzultování a odevzdávání všech zadaných seminárních úkolů v požadované kvalitě a v termínech stanovených vyučujícím.

Garant

Prof. akad. mal. Boris Jirků