Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Knižní vazba - povinně volitelná (KVU / BKV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / BKV - Knižní vazba - povinně volitelná, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probírané látky:1. Úvodní hodina - seznámení se s náplní a rozsahem práce na semestr, zadání a příprava materiálu na zpracování prvního tématu.2. - 4. Zavěšovaná knižní vazba - realizace.5. Možnosti dekorování papírů.6. - 8. Realizace desek knihy (poloplátěné, plátěné, papírové).9. - 11. Technologie leporela.12. - 13. Spisové desky.

Získané způsobilosti

Student je schopen rozlišit specifika historických stylů oboru knižní vazba, ovládá základní terminologii oboru, prakticky ovládá základní varianty vazby.Student:- zná základní knihařské pojmy, - dokáže popsat a rozeznat základní varianty vazby knihy,- je schopen používat materiály: papír, papírovinu,- vytvoří skicář (zavěšovaná vazba s rovným hřbetem) a leporelo,- individuálně pracuje na úkolech směřujících k tradiční knihařské formě nebo k experimentům,- dokáže navrhnout a zrealizovat vlastní autorskou knihu.

Literatura

Tobolka, Zdeněk. Kniha : Její vznik, vývoj a rozbor. Praha : Orbis, 1949. Vakrčka, Alois. Knihařství : technologie ruční vazby pro obor knihař, knihařka. 2. vyd. Praha : SNTL, 1969. Král, Jindřich. Moderní knihařství : souborné zpracování poznatků oboru. 1. vyd. Brno : Knihař, 1999. ISBN 80-901924-8-3.on-line katalogy knihoven ( knihařství, výtvarné umění ), knihy o dějinách výtvarného umění ( monografie, encyklopedie ), katalogy, odborné časopisy. Hamanová, Pavlína. Z dějin knižní vazby : Od nejstarších dob do konce XIX. stol. Praha : Orbis, 1959.

Požadavky

Požadavky na udělení zápočtu: - aktivní pravidelná 75% účast na seminářích, - průběžné plnění a konzultace všech zadaných dílčích seminárních úkolů ve stanoveném rozsahu dle pokynu vyučujícího a jejich předložení ve stanoveném termínu a požadované kvalitě.

Garant

MgA. Mgr. Petra Soukupová