Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do grafických technik (KVU / BUGT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / BUGT - Úvod do grafických technik, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.úvodní hodina, vymezení obsahu předmětu, úvod do problematiky grafických postupů, nástrojů a používaných materiálů, představení historických souvislostí jejich vzniku. Vysvětlení vztahu disciplíny k předchozím disciplinám a proporčního vztahu současné pozice disciplíny k ostatním.2.příprava na realizaci semestrálního projektu3.realizace semestrálního projektu - tisk z reliéfu4.realizace semestrálního projektu - tisk z reliéfu5.realizace semestrálního projektu - tisk z reliéfu6.realizace semestrálního projektu - tisk přes šablonu7.exkurze8.realizace semestrálního projektu - tisk přes šablonu9.realizace semestrálního projektu - chemický tisk10.realizace semestrálního projektu - chemický tisk11.realizace semestrálního projektu - animace12.exkurze13.závěrečná hodinaStudenti jsou obeznámeni s výrazovými možnostmi grafického vyjadřování, jsou jim definovány základní dělící charakteristiky jednotlivých skupin grafických technik a principy, na kterých jsou založeny.U studentů je rozvíjena schopnost nalézt a zvolit pro zadání optimální individuální cestu a projekt samostatně realizovat.

Získané způsobilosti

Student je schopen vytvořit matrici, se kterou bude po celý semestr pracovat. Na základě absolvování jednotlivých praktických cvičení s touto matricí dokáže identifikovat jednotlivé pracovní postupy vedoucí ke znovuvytvoření obrazu. Student po absolvování kurzu dokáže zvolit optimální postup k realizaci svého tvůrčího záměru (tzn. vybrat nejvhodnější techniku).

Literatura

Tetiva, Vlastimil. Česká kresba 20. století ze Sbírek Alšovy jihočeské galerie : Katalog výstavy, Hluboká nad Vltavou, květen-září 1984. Hluboká nad Vltavou : Alšova jihočeská galerie, 1984. Tetiva, Vlastimil. České umění 20. stol. 20. katalogy výstav souč. výtv. umělců. Jůna, L. Lept a příbuzné techniky. Rambousek, Jan. Litografie a ofset. 1948. Marco, Jindřich. O grafice. Praha : Mladá fronta, 1981. Rambousek, Jan. Slovník a receptář malíře-grafika. 1. vyd. Praha : Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1954. Krejča, Aleš. Techniky grafického umění : Průvodce pracovními postupy a dějinami originální tiskové grafiky. Praha : Artia, 1981.

Požadavky

Požadavky na udělení zápočtu: - vypracování zadaných ateliérových úkolů - aktivní účast na seminářích- účast na seminářích min. 80%- realizace praktických cvičení (projektů) v rozsahu odpovídajícímu zadání

Garant

Doc. akad. mal. Mikoláš Axmann