Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Figurální malba (pro nevýtvarníky) (KVU / DFMAL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / DFMAL - Figurální malba (pro nevýtvarníky), Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 13.- Teoretický úvod do malířské disciplíny.- Míchání barev, realistická barevnost.- Vysvětlení perspektivy (úhlového vizování).- Vysvětlení proporcí.- Monochromní malba figury.- Barevná stylizace, nadsázka.

Získané způsobilosti

Posluchači budou schopni zvolit malířský způsob (valérovou malbu apod.), vhodný pro vystižení atmosféry, modelace, charakteru atd., dokáží přizpůsobit malířský výraz, barevnost, určité atmosféře či emocím. Malířské schopnosti dokáží aplikovat i do jiných malířských disciplín, přičemž budou umět vyřešit modelaci světlem a stínem, výraz, lidské emoce apod., tomuto vyjádření dokáží přizpůsobit škálu barev (rozpoznají, které barvy svým výrazem posilují např. negativní či pozitivní emoce).

Literatura

Zrzavý, Josef. Anatomie pro výtvarníky. Praha : Avicenum, 1977. Čapek, Josef. Co má člověk z umění a jiné úvahy o umění z let 1911-1937. V Praze : Výtvarný odbor Umělecké besedy, 1946. Zhoř, Igor. Člověk a výtvarné umění. Praha : Orbis, 1963. Zykmundová, Anna. Díváme se na obrazy. Praha : Nakladatelství československých výtvarných umělců, 1956. Malířské povídky. Praha, Nakl. Svoboda, 1985. Copplestone Trewin. Moderní umění. SNKLU, 1965. Lamač, Miroslav. Myšlenky moderních malířů. Praha : Nakladatelství československých výtvarných umělců, 1968. Ochrymčuk, Leonid. Návštěva mezi obrazy : vyprávění o obrazech a umělcích a řada hravých etud pro obě oči. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1973. Kramář, Vincenc; Hobzek, Josef; Brunclík, Josef. O obrazech a galeriích. Praha : Odeon, 1983. on-line katalogy knihoven. Padrta, Jiří; Lamač, Miroslav; Motlová, Milada. Osma a Skupina výtvarných umělců 1907 - 1917 : Teorie, kritika, polemika. Praha : Odeon, 1992. ISBN 80-207-0404-3.Kupka,F. Tvoření v umění výtvarném. Mrkvička, O. Umění a kýč. MF, 1963. Míčko, Miroslav. Umění nebo život : Rozhovory a vyznání. Praha : Národní práce, 1944. Lynton, Herbert. Umění 19. a 20. století. Praha : Artia, 1981.

Požadavky

Požadavky na udělení zápočtu:- 80% aktivní účast na seminářích,- průběžné zadávání, plnění a odevzdávání všech dílčích ateliérových seminárních úkolů v průběhu celého semestru v rozsahu a kvalitě stanovených pedagogem.

Garant

Prof. akad. mal. Boris Jirků