Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny umění 1 (KVU / DUHB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / DUHB1 - Dějiny umění 1, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 13.Pravěké umění (obraz a magie, znak a ornament, problematika primitivního a naivního umění)_ Člověk v egyptském a antickém umění (hieroglyfická povaha egyptského umění, lidské tělo jako systém proporcí, čas a pohyb v uměleckém díle, vznik portrétu)- Architektura antiky (architektonické řády, typy staveb, antropomorfizace architektury, architektura jako reprezentace, odkaz antiky v 16., 19. a 20. stol.)- Raně křesťanské umění a Byzanc (naturalismus a abstrakce v křesťanském umění, byzantský spor o obraz, ikona)- Středověké umění (gotická katedrála, konceptualismus zobrazení, realismus a mystika, mezinárodní sloh)- Renesance italská a vlámská (centrální perspektiva v malířství, ideál harmonie, teorie architektury).

Získané způsobilosti

Studenti vytvoří přehled aktuálně probraných uměleckých slohů, rozpoznají a formulují jejich společné a rozdílné znaky, uvedou do souvislosti jednotlivá umělecká odvětví v rámci každého slohu, analyzují zákonitosti šíření uměleckých slohů, zhodnotí odraz dobového myšlení v umění.

Literatura

Ševčík, Oldřich. Architektura historie umění : kulturně-civilizační vývoj v Evropě od antiky do počátku 19. století. 1. vyd. Praha : Grada, 2002. ISBN 80-247-0345-9.Gombrich, E. H. Příběh umění. Praha : Mladá fronta, 2001. ISBN 80-7203-143-0.Panofsky, Erwin. Význam ve výtvarném umění. Praha : Odeon, 1981. Belting, H. Bild und Kult: Eine Geschichte des Bildes vor dem Zeitalter der Kunst. 1992. Martidale, A. Člověk a renesance. Praha, Umění světa, 1972. Lassus, J. Raně křesťanské a byzantské umění. Praha, 1971. Kitson, P. Románské a gotické umění. Praha, 1973. Kroupa, Jiří. Školy dějin umění : metodologie dějin umění 1. Brno : Masarykova univerzita, 2007. ISBN 978-80-210-4247-6.

Požadavky

Požadavky na absolvování zkoušky:- referát nebo seminární práce,- pravidelná docházka na přednášky,- aktivní účast na seminářích,- účast na exkurzi,- úspěšně absolvovaný písemný test v rozsahu probírané látky a základní a rozšiřující literatury.

Garant

Mgr. Sylva Dobalová

Vyučující

Prof. RNDr. Ivo Budil, Ph.D.,DSc.