Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy módní fotografie (KVU / FDZMF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / FDZMF - Základy módní fotografie, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 13.1. Úvodní lekce - ateliérová technika2 - 3. lekce - základy osvětlování4.- 5. lekce - portrét, portrét + doplněk6. - 7. lekce - figura, figura + oděv8.lekce - módní zátiší, detail9. - 11.lekce - dokumentace vlastní tvorby studentů13. závěrečná lekce - hodnoceníVýuka je zaměřena na ateliérovou i exteriérovou práci s figurou a oděvem s rozvíjením znalostí jak fotografických postupů, tak vývojem trendů zobrazování pomocí tohoto média. Výuka se zabývá fotografií produktového designu i fotografií reklamní. Obsahuje jak samotné technické řešení fotografie, tak výuku výtvarných přístupů. Slouží jako podpůrná disciplina k výuce specializace Design módních doplňků a obuvi a zároveň k vytváření fotodokumentace vlastní tvorby studentů.

Získané způsobilosti

Student rozumí praktickému způsobu práce ve fotoateliéru. Chápe, jak správně nasvětlit daný objekt. Student umí určit, který typ světelné situace je vhodný a použitelný pro realizaci. Student chápe, jak kreativně pracovat s námětem, kompozicí a skladbou fotografického obrazu. Student umí správně nastavit a používat digitální fotografický přístroj pro práci ve fotoateliéru. Samostatně je schopen sestavit záblesková zařízení tak, aby správně (vhodnou intenzitou a ze správných úhlů) nasvěcovala model. Student správně používá flashmetr k měření intenzity světla, rozpoznává a řeší tak problémy v nasvícení objektu - modelu. Student ovládá přizpůsobení druhu a intenzity světla danému fotografickému záměru a žánru. Student samostatně řeší veškeré technické a kompoziční problémy, dokáže aplikovat základní druhy fotografického nasvícení na svůj konkrétní záměr a vytvořit tak vlastní, plnohodnotné dílo, použitelné jak po stránce technické, tak i umělecké.Student rozumí tomu, jak sestavovat a strukturovat vlastní autorské prezentační portfolio, s ohledem na specifika módní fotografie, módní stylizace a celkového stylingu.

Literatura

Mrázková, Daniela; Remeš, Vladimír. Cesty československé fotografie : Vyprávění o historii čs. fotografie prostřednictvím životních a tvůrčích osudů vybraných osobností a mezních vývojových okamžiků. Praha : MF, 1989. ISBN 80-204-0015-X.Sawyer, Ben; Aitken, Peter G.,; Pronk, Ron. Digitální fotografie. Praha : Computer Press, 1999. ISBN 80-7226-185-1.Novák, Jan. Digitální fotografie a video v praxi. Praha : Grada, 2001. ISBN 80-247-9071-8.Fotografie magazín : měsíčník pro klasickou a digitální fotografii. Praha : Časopisy pro volný čas, 1994. Šmok, J. Teorie skladby fotografického obrazu. skripta ITF FPF SU, Opava, 1998. Tvůrčí fotografie : praktická ilustrovaná příručka. Praha : Slovart, 1997. ISBN 80-7209-029-1.Hedgecoe J. Velká kniha fotografie. Praha, Svojtka a Vašut, 1996. Neff O., Březina J., Podhajský P. Zpracování digitální fotografie. IDF, 2003.

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu: - 75% docházka - aktivní práce v hodinách, - splnění všech průběžných dílčích seminárních úkolů dle pokynů vyučujícího, - student odevzdá v termínu stanoveném vyučujícím: CD s výběrem 12 nejlepších fotografií, které během výukových lekcí na téma portrét, figura nebo módní zátiší udělal; 8 fotografií nebo kvalitních tisků formátu A4, které budou fotodokumentací jeho módní tvorby.

Garant

Vojtěch Aubrecht