Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fotografování - klasické (KVU / FOTOK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / FOTOK - Fotografování - klasické, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Seznámení se s různými typy fotografických přístrojů a jejich obsluhou. Důraz bude kladen na fotoaparát určený ke studiové tvorbě a též na soukromé aparáty studentů, které budou během semestru využívat.2. Úvod do ateliérové tvorby.3. Vyvolávání černobílých negativních materiálů.4. Vyvolávání černobílých negativních materiálů.5. Zpracování černobílých pozitivních materiálů.6. Zpracování černobílých pozitivních materiálů.7. Zpracování černobílých pozitivních materiálů.8. Fotografování v plenéru.9. Fotografování v plenéru.10. Zásah do fotografie a experiment.11. Zásah do fotografie a experiment.12. Zásah do fotografie a experiment.13. Principy vhodné prezentace.

Získané způsobilosti

Student bude ovládat vlastní fotografický aparát i aparát určený ke studiové tvorbě. Bude schopen fotografovat na černobílý negativní materiál a to jak v řízených světelných podmínkách ateliéru, tak v exteriéru. Bude ovládat studiové zařízení a dokáže jej optimálně využít k danému záměru. Dokáže používat flashmetr při práci se záblesky a expozimetrem při práci mimo studio. Je schopen samostatně vyvolat vlastní černobílé negativy a vyhodnotit je jak po stránce technické, tak obsahové. Ovládá charakteristiku jednotlivých pozitivních materiálů a dokáže zvolit nejoptimálnější. Dokáže kvalitně své snímky zvětšit, přičemž jednotlivé série budou působit vyváženě jak technicky, tak umělecky. Mimo klasického zpracování černobílých negativních i pozitivních materiálů student bude ovládat i specifické techniky zásahu do obrazu a přistoupí i k vlastním experimentům. Výsledné práce dokáže kvalitně odprezentovat a obhájit.

Literatura

Mrázková, Daniela; Remeš, Vladimír. Cesty československé fotografie : Vyprávění o historii čs. fotografie prostřednictvím životních a tvůrčích osudů vybraných osobností a mezních vývojových okamžiků. Praha : MF, 1989. ISBN 80-204-0015-X.Fotovideo. Praha : ATEMI, 1999. Mrázková, Daniela. Příběh fotografie : Vyprávění o historii světové fotografie prostřednictvím životních a tvůrčích osudů významných osobností a mezních vývojových okamžiků. Praha : MF, 1985. J.Šmok. Teorie skladby fotografického obrazu. skripta ITF FPF SU, Opava, 1998. Tvůrčí fotografie : praktická ilustrovaná příručka. Praha : Slovart, 1997. ISBN 80-7209-029-1.Hedgecoe J. Velká kniha fotografie. Praha, Svojtka a Vašut, 1996. http://www.fotografovani.cz

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu: - 75% docházka a aktivní práce v hodinách, - splnění zadaného úkolu - odevzdání prací z jednotlivých lekcí ve formátu 18 x 24 cm (ke každému ze 3 témat 6 ukázkových fotografií).Požadavky pro absolvování zkoušky: - předchozí úspěšné získání zápočtu,- splnění všech dílčích seminárních úkolů dle pokynů vyučujícího, - pravidelné konzultování a předkládání návrhů projektu,- realizace 3 samostatných projektů: 1 - student ve fotografickém ateliéru realizuje sérii šesti snímků na středoformátový fotoaparát, zaměřenou na člověka (portrét, figura, akt). 2 - student v exteriéru nafotí sérii 6 snímků na libovolné téma i libovolný fotoaparát. 3 - Student vytvoří soubor 6 obrazů za pomoci alternativní/experimentální fotografické techniky. (Například fotogram, koláž, vícenásobná expozice, atd.) Každý soubor bude prezentován formou fotografií v minimálním formátu 18 x 24 cm.

Garant

Vojtěch Aubrecht