Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filmová tvorba 2 (KVU / FT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / FT2 - Filmová tvorba 2, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Námět a scénář filmu.2. Výroba filmu, technické prostředky k tvorbě a jejich volba podle tématu.3. HDTV, HDV, DIGITAL CINEMA v souvislosti se záznamem a distribucí obrazu.4. Videoklip jako specifická audiovizuální forma.5. Estetika filmového obrazu.6. Zvuková dramaturgie filmu a videozáznamu.7. Barevné korekce obrazu ve filmu a videozáznamu.8. Současný dokumentární film v ČR.9. Žánry dokumentárního filmu.10. Žánry hraného filmu 1.11. Žánry hraného filmu 2.12. Žánry hraného filmu 3.13. Žánry hraného filmu 4.

Získané způsobilosti

Studenti FT2: - Popíší teoreticky pokročilejší postupy tvorby audiovizuálního díla, pořízení i zpracování videozáznamu a aplikují je v praxi při vlastní tvorbě.- Rozpoznají podle zadaného nebo vybraného tématu náročnost díla. Dokáží analyzovat scénář a navrhnout vhodné řešení a postupy vzhledem k reálným možnostem produkce.- Rozpoznají jednotlivé žánry hraného a dokumentárního filmu.- Rozliší záznamové formáty používané ve filmové a TV praxi, posoudí jejich výhody a nevýhody a navrhnou vhodné řešení při konktrétní realizaci. - Osvojí si pokročilejší postupy při práci s nelineárním střihovým SW Avid Media Composer.- Aplikují základní postupy používané v současné filmové a televizní tvorbě.

Literatura

Kolektiv autorů. Avid Media Composer /Basic Guide/. Forman, M., Novák, J. Co já vím, aneb co mám dělat, když je to všechno pravda?. 2007. Fellini, F. Dělat film. Praha, 1986. Bunuel, Luis. Do posledního dechu. Vyd. 2. Praha : Bookman, 2004. ISBN 80-903455-0-6.Buňuel Luis. Do posledního dechu, 1987. Field, Syd. Jak napsat dobrý scénář : základy scénáristiky. Praha : Rybka Publishers, 2007. ISBN 978-80-87067-65-9.Töteberg, Michael. Lexikon světového filmu. Praha : Orpehus, 2005. ISBN 80-903310-7-6.Špáta, J. Okamžiky radosti. Praha, 2002. on-line katalogy knihoven. Nykvist, S. Úcta ke světlu. 1999. Malý, Svatopluk. V zajetí filmu - vzpomínky kameramana, Národní filmový archiv, 2008. Národní filmový archiv, 2008. Long, Ben; Schenk, Sonja. Velká kniha digitálního videa. Brno : CP Books, 2005. ISBN 80-251-0580-6.Henninges, Heiner. Video : filmování bez váhání. Vyd. 1. Praha : Grada, 1996. ISBN 80-7169-387-1.Juřica, Jan. Video na počítači. Vyd. 1. Praha : Computer Press, 2002. ISBN 80-7226-650-0.Zapletal, Petr. Videotechnika : tv, videorekordéry, videokamery, příslušenství a jak správně natáčet. 2. vyd. Olomouc : Rubico, 1997. ISBN 80-85839-15-6.Vávra, V. Zamyšlení režiséra. 1982. Baran, L. Zázraky filmového obrazu. Praha, 1989. Jasný, V. Život a film. 1999. Mathausová, Milena. 12 pádů scenáristiky : Scenáristický slabikář. Praha : Victoria Publishing, 1996.

Požadavky

Absolvování předmětu FT1 (student samostatně pracuje v Avid Media Composer nebo Avid Xpress, znalosti základů střihové skladby, ovládání kamery a práce se zvukem).Hlubší zájem o samostatnou tvorbu a kreativní přístup studenta je podmínkou. Podmínky pro získání zápočtu:- 70% účast na seminářích- účast na přednáškách specialistů z oboru /dramaturg, zvukař apod./- vypracování a přijetí všech zadaných cvičení- referát z předmětu FT2 na stanovené téma- odevzdání všech cvičení a referátu ve stanovených termínech- odevzdání synopse semestrální práce do 1 měsíce od zahájení semestru a její schválení pedagogem- odevzdání všech cvičení studenta na kazetě Mini DV v záznamovém formátu DV nebo DVCAM s TC a názvy jednotlivých cvičení na obalu kazety- nasnímání materiálu k závěrečnému filmu /projektu/ a jeho předvedení vyučujícímu v Avid Media ComposerPožadavky na absolvování zkoušky:- získání zápočtu- nejméně dvě konzultace s pedagogem nad závěrečnou prací:- ve stádiu hrubého střihu materiálu- před finálním dokončením obrazové a zvukové složky filmu- odevzdání krátkého filmu který splňuje požadavky zadání ve všech složkách - film musí být odevzdán ve stanoveném termínu, při nedodržení termínu nebude film přijat k hodnocení.- zpracování filmu musí odpovídat zadání práceStudenti mají možnost použít ke své práci kvalitnější vybavení, průběžně konzultovat svoji práci s pedagogem a konfrontovat své práce s pracemi svých vrstevníků.

Garant

MgA. Ladislav Moulis, Ph.D.