Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Grafické techniky - knihtisk (KVU / GTK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / GTK - Grafické techniky - knihtisk, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

01 - úvod do předmětu, základy bezpečnosti práce, vztahy k předchozím disciplínám, zadání úlohy pro semestrální zápočtovou práci, základní instruktáž02 - ukázky historických tisků, historie knihy a Plzeň, depozitář SVK03 - seznámení s písmovkou, základní typografické míry, prokladový materiál04 - sazba hladká a její pravidla, sazba smíšená a její pravidla04 - exkurze, tisk z výšky a jeho současné využití05 - základy korekturních procesů, sazba a její korektura06 - úklid materiálu a pořádek na pracovišti - systém v knihtiskové dílně07- pohled na vývoj sazby a tisku od vynálezu knihtisku do současnosti, vývoj v oboru, exkurze DTP, ofset, knihárna08 - samostatná práce u kasy09 - zalamování textu a obrazu, tvorba štočku10 - tisk z výšky11 - příprava a realizace semestrálního úkolu12 - realizace semestrálního úkolu13 - promítání filmu s tematikou knihtisku

Získané způsobilosti

Student bude vybaven hlubšími znalostmi vývoje knihtisku, pravidel sazby a základů typografie vůbec. Dokáže prakticky realizovat základní knihtiskové postupy při použití tradiční technologie tisku z výšky. Bude ovládat pravidla sazby, základy typografie, základy ruční sazby, tvorbu kompozice tiskovin, korekturní procesy. Dokáže samostatně používat základní polygrafickou terminologii.

Literatura

Tetiva, Vlastimil. České umění 20. stol. 20. Grapheion : Evropská revue o moderní grafice, umění knihy, tisku a papíru. Praha : Středoevropská galérie a nakladatelství, 1997. Katalogy výstav souč. výtvarných umělců, česká kresba, 20. st. Jůna L. Lept a příbuzné techniky. Monografie výtvarných umělců 19.a 20. st., katalogy výstav souč. výtvarných umělců, česká kresba, 20. st. Marco, Jindřich. O grafice. Praha : Mladá fronta, 1981. Rambousek, Jan. Slovník a receptář malíře-grafika. 1. vyd. Praha : Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1954. Krejča, Aleš. Techniky grafického umění : Průvodce pracovními postupy a dějinami originální tiskové grafiky. Praha : Artia, 1981.

Požadavky

Požadavky na udělení zápočtu:- minimálně 75% aktivní účast na seminářích, - vypracování semestrální práce, - úspěšné splnění a včasné odevzdání všech seminárních úkolů dle pokynů vyučujícího.Každý student si přinese vlastní pracovní oděv.

Garant

Doc. akad. mal. Mikoláš Axmann