Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Grafické techniky - litografie (KVU / GTL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / GTL - Grafické techniky - litografie, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 13.- úvod do materiálu, vztahy k předchozím disciplínám, zadání samostatného úkolu, základní instruktáž,- ukázky historického tisku, promítání dokumentu o vápenci,- základní postupy tvorby matrice a příprava k tisku- exkurze do kamenotiskařské dílny v Praze,- tisk velkého formátu z kamene i plechu,- různost potiskovaných materiálů,- vztah digitálního obrazu, fotografie a kamenotisku,- oživování a restaurování starých kreseb na kameni,- samostatná práce na kameni bez strojového vybavení,- kombinace tisku z hloubky, z výšky a chemického tisku,- promítání dvou dokumentů o dílnách ve Francii a USA,- příprava a realizace semestrálního úkolu.

Získané způsobilosti

Student bude vybaven kompetencemi pro práci grafickou technikou - litografií. Porozumí vztahům mezi příbuznými technikami a možnostem kombinací současných a tradičních postupů.

Literatura

Tetiva, Vlastimil. České umění 20. stol. 20. Grapheion : Evropská revue o moderní grafice, umění knihy, tisku a papíru. Praha : Středoevropská galérie a nakladatelství, 1997. Katalogy výstav souč. výtvarných umělců, česká kresba, 20. st. Jůna L. Lept a příbuzné techniky. Monografie výtvarných umělců 19.a 20. st., katalogy výstav souč. výtvarných umělců, česká kresba, 20. st. Marco, Jindřich. O grafice. Praha : Mladá fronta, 1981. Rambousek, Jan. Slovník a receptář malíře-grafika. 1. vyd. Praha : Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1954. Krejča, Aleš. Techniky grafického umění : Průvodce pracovními postupy a dějinami originální tiskové grafiky. Praha : Artia, 1981.

Požadavky

Požadavky na zápočet: - povinná min. 75% účast na seminářích,- účast na exkurzi,- průběžné plnění všech zadaných seminárních úkolů,- vypracování samostatné semestrální práce (projektu).Samostatná práce: student provede mimo ústav v podmínkách bezestrojového vybavení přípravu matrice, kresbu, tisk v několika verzích na různé materiály podle instrukcí pedagoga. Cílem tohoto úkolu je vybavit studenta sebevědomou zkušeností, přenositelným technickým poznatkem a prověřit zakotvenost získaných vědomostí.

Garant

Doc. akad. mal. Mikoláš Axmann