Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ateliér Keramika 11 (KVU / KE11)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / KE11 - Ateliér Keramika 11, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. - 13.- Seznámení s náplní a rozsahem práce v semestru - zadání hl. semestrálního projektu - klauzurní práce.- Plastické skladebné prvky stavební keramiky typizované pro hromadnou výrobu i atypické pro individuální architektonické řešení - plastické provedení jednotlivých prvků, materiály, barevná řešení na panelech a zakreslení do konkrétních architektonických objektů.- Sanitární keramika, základní koupelnové prvky pro sériovou výrobu i atypické perspektivní řešení (alespoň jeden prvek v materiálu, měřítko 1:1 - architektonická studie).- Přípravné kresby a skici.- Výběr nejvhodnější varianty řešení.- Sádrové modely, základní kostra v materiálu, dokumentace.- Průběžné plnění zadaných dílčích seminárních úkolů vč. konzultací.- Povinná průběžná tvorba, konzultace a korektury KP.- Finalizace KP, předložení konečné verze v termínu dle požadavků vyučujícího.- Dokumentace, prezentace.

Získané způsobilosti

Student bude vybaven kompetencemi keramického designéra zaměřeného na navrhování a realizaci typizovaných plastických skladebných prvků stavební keramiky i atypických prvků pro individuální architektonická řešení, sanitární keramiky a základních koupelnových prvků pro sériovou výrobu i atypické perspektivní řešení. Student bude schopen po analýze zadání posoudit své návrhy a postupy řešení a nejvhodnější variantu dokáže aplikovat při realizaci díla. Dokáže vytvořit návrh pro sériovou výrobu (včetně dokumentace, modelů), ale zároveň návrh dokáže provést v materiálu.

Literatura

Rada, Pravoslav. Slabikář keramika. 1. vyd. Praha : Grada, 1997. ISBN 80-7169-419-3.Rada, Pravoslav. Techniky keramiky. Vyd. 1. Praha : Aventinum, 1995. ISBN 80-85277-47-6.Navarro, M. Pilar. Velká kniha dekorování keramiky. Praha : Knihcentrum, 1997. ISBN 80-86054-20-9.Zhoř, Igor. Hledání tvaru : Čtení o moderním sochařství s historickým prologem. Praha : Mladá fronta, 1967. Rada, Pravoslav. Jak se dělá keramika. Praha : Mladá fronta, 1963. Volavka V. Jak vzniká socha. NCVU. Hovorka Jiří. Sbírka keramiky Bechyně. Hluboká nad Vltavou AJG, 2001. Václav Šerák. Václav Šerák. Alšova jihočeská galerie, 2002. Chavarria, Joaquim. Velká kniha keramiky : průvodce historií, materiály, vybavením a technikami ručního vytváření, vytáčení, výroby forem, vypalování výrobků v pecích a glazování hrnčířských výrobků a jiných keramických. Praha : Knihcentrum, 1996. ISBN 80-86054-24-1.

Požadavky

- pravidelná docházka na výuku, - průběžné plnění všech seminárních ateliérových úkolů dle pokynů vyučujícího, - aktivní zapojení do řešení problémů, povinnost vlastní invence, - průběžná tvorba, povinné konzultace a korektury KP, - předložení konečné verze semestrálního projektu (KP) vyučujícímu v požadovaném termínu, - prezentace.

Garant

Prof. akad. sochař Jiří Beránek