Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ateliér Keramika 2 (KVU / KE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / KE2 - Ateliér Keramika 2, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zadání semestrálního projektu - klauzurní práce, seznámení s průběhem semestru.2. Studie přírodniny.3. Výtvarné řešení plochy, pojaté: malířsky, strukturálně, plasticky-reliéfně, asambláží.4. Rozvíjení znalostí keramických materiálů a dekoračních technik.5. Zadání úkolu: Objekt.6. Průběžné zadávání, plnění a odevzdávání dílčích seminárních úkolů.7. - 12. Průběžné konzultace, korektury a tvorba semestrálního projektu (KP).13. Prezentace a hodnocení.Studijní náplní ateliéru Keramika ve druhém semestru je obecně - objem a forma.Na počátku studia je hledání forem a vztahů v krajině a přirozeném prostředí v rámci úvodního plenéru. Na to navazuje sochařská studie přírodniny v hlíně. V další fázi student provádí transpozici která má vést k pochopení tektoniky a vnitřní stavby objektu, hledání základních principů formy a z toho vyplývající stylizační proměnu studovaného tvaru tak, že vzniká nová forma, nový tvar.Mezi velké projekty je vloženo kompoziční cvičení tvarových a prostorových souvislostí pokračují menším projektem, kterým jsou asambláže z různých materiálů a prvků.Druhým významným úkolem semestru je vytvoření keramického prostorového objektu vycházejícího z dřívějších studií. Při stylizaci se student musí zabývat architekturou tvaru a zákonitostí jeho stavby. Protože se jedná o časově náročný projekt, jeho praktická část - realizování objektu v adekvátním zvoleném materiálu a technologii (model, forma, samotná realizace v keramickém materiálu) bude součástí navazující klauzurní práce.Samozřejmou součástí práce semestrové je fotografická dokumentace.

Získané způsobilosti

Student bude schopen najít vhodný tvar (vhodnou inspiraci) pro svou představu a podrobit ho důkladnému studiu. Takto získané poznatky dokáže dále zpracovat, tzn. najít vhodný způsob stylizace odpovídající požadované funkci a zvolit správnou technologii po konečnou realizaci.Dílo doplní fotografickou dokumentací.

Literatura

Rada, Pravoslav. Techniky keramiky. Vyd. 1. Praha : Aventinum, 1995. ISBN 80-85277-47-6.Navarro, M. Pilar. Velká kniha dekorování keramiky. Praha : Knihcentrum, 1997. ISBN 80-86054-20-9.Chavarria, Joaquim. Velká kniha keramiky : průvodce historií, materiály, vybavením a technikami ručního vytváření, vytáčení, výroby forem, vypalování výrobků v pecích a glazování hrnčířských výrobků a jiných keramických. Praha : Knihcentrum, 1996. ISBN 80-86054-24-1.

Požadavky

Požadavky na absolvování zkoušky:- pravidelná aktivní účast na seminářích, povinná invence,- pravidelné konzultování, korektury a splnění všech dílčích ateliérových seminárních úkolů dle pokynu vyučujícího,- pravidelné konzultování semestrálního projektu,- předložení výsledné verze projektu pedagogovi ve stanoveném termínu,- prezentace, fotodokumentace.

Garant

Prof. akad. sochař Jiří Beránek