Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ateliér Keramika 3 (KVU / KE3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / KE3 - Ateliér Keramika 3, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zadání semestrální práce, seznámení s průběhem semestru.2. Studie podle živého modelu.3. Sochařská studie.4. Studijní kresba.5. Z tvaru a jeho formy odvodit základní stavební principy daného tvaru.6. Následná stylizace - dynamika a rytmus.7. V intencích tématu najít výrazový posun formy na funkčním artefaktu.8. Správná volba materiálu a technologie pro konečnou realizaci.9. Práce na úkolu a konzultace.10. Práce na úkolu a průběžné konzultace.11. Finální úpravy a dokumentace.12. Předložení výsledné verze projektu vč. všech náležitostí v pedagogem stanoveném termínu.13. Prezentace - pokud jsou semestrální projekty opravdu náročné, může být realizace v materiálu provedena v rámci klauzurní práce.Tento třetí semestr speciálního ateliéru Keramika je ve znamení vyjádření rytmu a o dynamice.Na počátku druhého ročníku studia speciálního ateliéru Keramika je studium především o rytmizovaném tvaru, objemua dynamice. Studenti se zde tedy učit chápat na základě sochařské studie tvaru principy kompoziční stavby a objemovou formu těles a předmětů vyjadřující navíc dynamický princip. Následně se s nimi v rámci zvoleného tématu studenti učí volně pracovat. Studenti provádějí sochařskou studii podle "živého" modelu, podpořenou studijní kresbou.I zde následuje stylizace - aplikace získané zkušenosti a dovednosti v úkolu na poli užitého umění. Převedení zadaného užitného objektu, který akcentuje ve svém námětu vyjadřování rytmické a dynamické, i práci se strukturou a texturou povrchu do keramických materiálů s použitím odpovídajících technologií je samozřejmostí, stejně jako fotodokumentace.

Získané způsobilosti

Student experimentuje a výsledky využije při řešení daného úkolu. Dokáže zakomponovat do své tvorby nové poznatky, získané individuální cestou, a objevit nové možnosti přístupu k tvorbě. Student rozpozná principy kompoziční stavby a objemovou formu těles a předmětů, s těmito principy volně pracuje. Provede studii podle "živého" modelu, podpoří ji studijní kresbou. Rytmické i dynamické vč. práce se strukturou a texturou povrchu převede do keramických materiálů, použije odpovídající technologie a dílo doplní odpovídající fotodokumentací.

Literatura

Manguel, Alberto. Čtení obrazů : o čem přemýšlíme, když se díváme na umění?. 1. vyd. Brno : Host, 2008. ISBN 978-80-7294-274-9.Zhoř, Igor. Hledání tvaru : Čtení o moderním sochařství s historickým prologem. Praha : Mladá fronta, 1967. Šedý, V. Jak vzniká socha. NCVU, 1956. Chládek J. Modelářství v oboru ozdobného a užitkového porcelánu. Rada, Pravoslav. Techniky keramiky. Vyd. 1. Praha : Aventinum, 1995. ISBN 80-85277-47-6.

Požadavky

Požadavky na absolvování zkoušky:- pravidelná aktivní účast na seminářích, povinná invence,- pravidelné konzultování, korektury a splnění všech dílčích ateliérových seminárních úkolů dle pokynu vyučujícího,- pravidelné konzultování semestrálního projektu (KP),- předložení výsledné verze projektu (KP) pedagogovi ve stanoveném termínu,- prezentace, fotodokumentace.

Garant

Prof. akad. sochař Jiří Beránek