Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ateliér Keramika 4 (KVU / KE4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / KE4 - Ateliér Keramika 4, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zadání tématu semestrálního projektu, seznámení s průběhem semestru.2. Skicování návrhu.3. Fotografická dokumentace.4. Soubor tvarů - silueta, kompozice, objem, funkce, tvar a povrch.5. Formulace konceptu a vlastní filozofie díla.6. Model.7. Sádrová forma.8. Realizace definitivy v materiálu.9. Průběžné konzultace, korektury a tvorba.10. Finalizace projektu.11. Vizualizace.12. Předložení výsledné verze semestrálního projektu pedagogovi ve stanoveném termínu.13. Prezentace.Téma pro tento semestr speciálního ateliéru Keramika je "Měřítko a forma". Šířeji je možno hovořit o tématu - forma a její užitná funkce, vztahy forem. Studijní náplní tohoto semestru je Keramická plastika či keramický objekt v krajině nebo ve městě, na kterém má student pochopit správné vztahy forem a jejich objemů odvíjející se a vznikající v interakci s danou krajinou. Úkol je zadán tak, že na základě studia daného reliéfu a morfologie krajiny musí student vytvořit a umístit keramický objekt. Dané téma se studenty rozvíjíme do poloh experimentu v oblasti technologie, v oblasti materiálu a v oblasti techniky. Studenti si ověřují nové spojení tvaru a funkce za využití nových možností technologií a materiálu ve vztahu ke konkrétnímu prostoru. V praktické části semestrální práce půjde o realizování objektu, tj. vytvoření modelu, vytvoření formy, samotnou realizaci v keramickém materiálu. Součástí semestrálního úkolu je vytvořit vizualizaci na poster formátu B1. Cílem předmětu je naučit studenta pochopit na základě cvičení úlohu jednotlivých tvarů a vztahů v kompozici objektu v daném prostoru.

Získané způsobilosti

Student si na základě řešení vztahů forem a funkcí plně uvědomí problematiku postavení tvaru jako solitéru i jako součást souboru. Ověří si spojení tvaru a funkce při využití nových možností technologií a materiálu. Realizuje projekt (vytvoří model, formu i vlastní realizaci v keramickém materiálu). Dílo doplní vizualizací na posteru formátu B1.Získané poznatky využije a aplikuje při své umělecké činnosti.

Literatura

Manguel, Alberto. Čtení obrazů : o čem přemýšlíme, když se díváme na umění?. 1. vyd. Brno : Host, 2008. ISBN 978-80-7294-274-9.Chládek J. Modelářství v oboru ozdobného a užitkového porcelánu. Rada, Pravoslav. Techniky keramiky. Vyd. 1. Praha : Aventinum, 1995. ISBN 80-85277-47-6.Navarro, M. Pilar. Velká kniha dekorování keramiky. Praha : Knihcentrum, 1997. ISBN 80-86054-20-9.Chavarria, Joaquim. Velká kniha keramiky : průvodce historií, materiály, vybavením a technikami ručního vytváření, vytáčení, výroby forem, vypalování výrobků v pecích a glazování hrnčířských výrobků a jiných keramických. Praha : Knihcentrum, 1996. ISBN 80-86054-24-1.

Požadavky

Požadavky na absolvování zkoušky:- pravidelná aktivní účast na seminářích, povinná invence,- pravidelné konzultování, korektury a splnění všech dílčích ateliérových seminárních úkolů dle pokynu vyučujícího,- pravidelné konzultování semestrálního projektu (KP),- předložení výsledné verze projektu (KP) pedagogovi ve stanoveném termínu,- prezentace.

Garant

Prof. akad. sochař Jiří Beránek