Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ateliér Keramika 5 (KVU / KE5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / KE5 - Ateliér Keramika 5, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zadání semestrálního projektu - klauzurní práce, seznámení s průběhem semestru.2. Zadání tématu je individualizované podle zaměření talentu studenta.3. Rešerše reflektující aktuální řešení úkolu případně i určité historické inspirace.4. Formulace hlavní myšlenky svého přístupu k dané problematice.5. Skici, kresby.6. Foto, další doprovodný materiál, případné zpracování ve 3D.7. Modely, prostorové skici (použití různých materiálů a technik).8. Práce na projektu a konzultace.9. Práce na projektu.10. Sádrová forma.11. Finální úpravy.12. Dokumentace a odevzdání práce.13. Prezentace a hodnocení.Studium v tomto semestru je možné nazvat Barva a plastika - objekt versus dekor aneb Porcelánová i keramická plastika jako zvláštní kategorie. S podtitulem - míra stylizace, abstrahování myšlenek, hra s materiálem, experiment, míra užitnosti artefaktu, etické hodnoty formy.Hlavní téma tohoto semestru je: prostorová studie na zvolené téma.Cílem výuky v tomto semestru je v ateliéru Keramika naučit studenta samostatně vystavět projekt pro zpracování daného úkolu - Porcelánová / keramická plastika. Student se učí formulovat své myšlenky, stanovit pracovní postup, vyhledat potřebný materiál, stanovit si hlavní body zpracování, vyhotovit odpovídající podrobnou dokumentaci. Na dané téma studenti vytvářejí tvarové experimenty, hledají nová technologická řešení a nové cesty. Nové nalezené spojení tvaru a funkce je nezbytné následně ověřovat na menších modelech. Téma upřesňuje vedoucí práce vždy před začátkem semestru dle dohody školy na spolupráci s regionálními firmami, které mohou přinést podněty k zadání úloh a následně spolupracovat při technické realizaci díla.

Získané způsobilosti

Student formuluje své myšlenky, stanoví pracovní postup, vyhledá potřebný materiál, zvolí hlavní body zpracování a vyhotoví odpovídající podrobnou dokumentaci. Tvoří tvarové experimenty, hledá nová technologická řešení a nové cesty. Ověřuje nově nalezená spojení tvaru a funkce na menších modelech.Student na zvolené téma samostatně vystaví pracovní projekt pro zpracování daného úkolu, prostorové studie realizuje v různých materiálech a technikách, práci doloží podrobnou dokumentací.Při technické realizaci díla spolupracuje s regionálními firmami.

Literatura

Manguel, Alberto. Čtení obrazů : o čem přemýšlíme, když se díváme na umění?. 1. vyd. Brno : Host, 2008. ISBN 978-80-7294-274-9.Zhoř, Igor. Hledání tvaru : Čtení o moderním sochařství s historickým prologem. Praha : Mladá fronta, 1967. Šedý, V. Jak vzniká socha. NCVU, 1956. Chládek J. Modelářství v oboru ozdobného a užitkového porcelánu.

Požadavky

Požadavky na absolvování zkoušky:- pravidelná aktivní účast na seminářích, povinná invence,- pravidelné konzultování, korektury a splnění všech dílčích ateliérových seminárních úkolů dle pokynu vyučujícího,- pravidelné konzultování semestrálního projektu,- předložení výsledné verze semestrálního projektu pedagogovi ve stanoveném termínu,- prezentace.

Garant

Prof. akad. sochař Jiří Beránek