Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie keramiky 3 (KVU / KET3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / KET3 - Technologie keramiky 3, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Druhy keramických pecí, topné články a paliva, regulace pecí.2. Měření teploty, termočlánky, Segerovy a Ortonovy žároměrky, keramické indikátory teploty.3. Vedení tepla, tepelná vodivost, tepelná kapacita, vedení tepla rovinnou a válcovou stěnou.4. Tepelné chování jílových a neplastických minerálů fázové přeměny minerálů, dilatometrické vlastnosti, tepelnéchování keramických hmot.5. Ohřev tělesa, limitní křivka výpalu, teplotní profily těles, chlazení keramiky.6. Vliv pecní atmosféry na barevnost střepu a glazur, redukce oxidů železa, titanu, mědi.7. Návrh vypalovací křivky glazury a její chlazení.8. Návrh vypalovací křivky střepu.9. Skládka pece, teplotní rozdíly v peci, přizpůsobení výpalu rozdílům v peci.10. Chyby způsobené vedením výpalu.11. Pevnost a lom keramiky a skla.12. Slinování keramických hmot.13. Shrnutí látky a příprava na kontrolní test.

Získané způsobilosti

Student:- vyjmenuje druhy keramických pecí, topné články a paliva,- zdůvodní měření teploty, termočlánky,- vysvětlí vedení tepla, tepelnou vodivost, kapacitu,- popíše tepelné chování jílových a neplastických minerálů- objasní ohřev tělesa, limitní křivku,objasní vliv pecní atmosféry na barevnost střepu a glazur,- popíše návrh vypalovací křivky glazury a střepu, teplotní rozdíly v peci,- zdůrazní chyby způsobené vedením výpalu,- vysvětlí pevnost a lom keramiky a skla, slinování keramických hmot.

Literatura

Turek, M. Elektrotechnická keramika. SNTL Praha, 1964. Pospíšil, Z. Jemná keramika úvod a základy technologie. Praha, SNTL, 1981. Zádrapa, K. Keramické suroviny a jejich úprava. SNTL Praha, 1964. Špís, Jiří. Modelářství porcelánu a keramiky. Karlovy Vary : Jiří Špís, 2004. ISBN 80-239-4288-3.Tichý, O. Pálení keramiky. SNTL Praha, 1983. Slavík, C. F. Pecní příručka. SNTL Praha, 1981. Zádrapa, K. a kol. Slinutá keramika a porcelán. Zádrapa, K. Technologie keramiky. Pórovitá hrubá a jemná keramika. SNTL Praha, 1975. Rédr, M.; Gottwald, A.; Říman, A.; Rejč, R. Tepelné výpočty a optimalizace vyzdívek průmyslových pecí. SNTL Praha, 1975. Slavík, C. F. Teplo v jemné keramice. SNTL Praha, 1962. Motyčka, V. Výpočty v keramice. SiS ČR Praha, 1996.

Požadavky

Požadavky na udělení zápočtu:- pravidelná docházka na výuku,- průběžně plnění všech zadaných dílčích seminárních úkolů v požadované kvalitě a v termínu stanoveném vyučujícím,- úspěšné absolvování kontrolního testu.

Garant

RNDr. Petr Franče

Vyučující

RNDr. Petr FrančeRNDr. Petr Franče