Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie keramiky 4 (KVU / KET4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / KET4 - Technologie keramiky 4, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Bezpečnost práce s organickými materiály.2. Dekorace keramického zboží,posypové frity, třetí výpal.3. Nadglazurové a podglazurové barvy.4. Listry, preparáty drahých kovů.5. Pomocný dekorační materiál.6. Sítotisk, moderní dekorační technika KERAJET.7. Technika raku - sestavení střepové hmoty, sestavení glazur, redukce CO, redukce C, vliv popela.8. Praktické provedení techniky raku.9. Netradiční keramické hmoty a způsoby vytváření.10. Ohřev, ohýbání a chlazení skla, viskozitní rovnice.11. Glazury pro speciální efekty.12. Shrnutí látky a příprava na kontrolní test.13. Celkové shrnutí látky pro státní závěrečnou zkoušku.

Získané způsobilosti

Student:- popíše dekorace keramického zboží, - objasní listry, preparáty drahých kovů,- vysvětlí princip nadglazurové a podglazurové barvy, - vyjmenuje pomocný dekorační materiál, - vysvětlí sítotisk, dekorační techniku KERAJET, techniku raku a její praktické provedení,- zhodnotí netradiční keramické hmoty a způsoby vytváření,- objasní ohřev, ohýbání a chlazení skla,- popíše glazury pro speciální efekty,- respektuje bezpečnost práce při použivání organických materiálů.

Literatura

Kingery W.D. Introduction to Ceramics. Šašek a kol. Laboratorní metody v oboru silikátů. SNTL Praha, 1981. Motyčka, Vladislav. Nové keramické materiály ve strojírenství. 1. vyd. Plzeň : ZČU, 1991. ISBN 80-7082-044-6.Menčík, Jaroslav. Pevnost a lom skla a keramiky. 1. vyd. Praha : SNTL, 1990. ISBN 80-03-00205-2.Kuneš, K.; Špičák, K. Procesy a zařízení v keramice I. a II. VŠCHT Praha. Bláha, J. Příručka pro práci v laboratořích technologie silikátů. Vyd. 4, přeprac. Praha : VŠCHT, 1987. Stranad, Z. Skelně krystalické materiály. Praha, SNTL, 1983. Šesták, Jaroslav; Strnad, Zdeněk; Tříska, Aleš. Speciální technologie a materiály. 1. vyd. Praha : Academia, 1993. ISBN 80-200-0148-4.Hanykýř, Vladimír; Kutzendörfer, Jaroslav. Technologie keramiky. Vyd. 2., V Silikátovém svazu 1. Praha : Silikátový svaz, 2008. ISBN 978-80-86821-48-1.Budnikov a kol. Technologie keramiky a žárovzdorného zboží. Motyčka, V. Výpočty v keramice. SiS ČR Praha, 1996.

Požadavky

Požadavky na udělení zápočtu:- pravidelná docházka na výuku,- průběžně plnění všech zadaných dílčích seminárních úkolů v požadované kvalitě a v termínu stanoveném vyučujícím,- úspěšné absolvování kontrolního testu.

Garant

RNDr. Petr Franče

Vyučující

RNDr. Petr FrančeRNDr. Petr Franče