Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Knižní vazba pro komiks (KVU / KOKV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / KOKV - Knižní vazba pro komiks, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní hodina, knihařské pojmy, technologie a historie oboru2. Práce s papírem - škrobový, lihový, olejový3. Práce s papírem - ruční papír4. - 5. Zavěšovaná vazba - šití a úprava knižního bloku6. - 7. Potahování poloplátěné desky ze dvou kusů, potahování celoplátěných desek8. Zavěšení knižního bloku do desek9. - 10. Leporelo11. - 13. Autorská knihaStudent rozvíjí svůj technologický um při realizaci vazeb komiksových sešitů a knih vytvořených ve speciálním ateliéru.Předpokladem je užší součinnost vedoucího speciálního ateliéru s vyučujícím knižní vazby již před začátkem semestru i v jeho průběhu. Praktické výstupy předmětu Knižní vazba jsou prezentované spolu s dalšími pracemi ze speciálního ateliéru.

Získané způsobilosti

Student je schopen rozlišit specifika historických stylů oboru knižní vazba, ovládá základní terminologii oboru, je prakticky seznámen se základními variantami vazby.Student- ovládá základní knihařské pojmy, - popíše a rozezná základní varianty vazby knihy,- dokáže pracovat s materiály (papír, papírovina),- vytvoří skicář (zavěšovaná vazba s rovným hřbetem) a leporelo,- je schopen plnit zadání směřující k tradiční knihařské formě nebo k experimentům,- je schopen navrhnout a zrealizovat vlastní autorskou knihu.

Literatura

Tobolka, Zdeněk. Kniha : Její vznik, vývoj a rozbor. Praha : Orbis, 1949. Vakrčka, Alois. Knihařství : technologie ruční vazby pro obor knihař, knihařka. 2. vyd. Praha : SNTL, 1969. Král, Jindřich. Moderní knihařství : souborné zpracování poznatků oboru. 1. vyd. Brno : Knihař, 1999. ISBN 80-901924-8-3.On-line katalogy knihoven ( knihařství, výtvarné umění ), knihy o dějinách výtvarného umění ( monografie, encyklopedie ), katalogy, odborné časopisy. Hamanová, Pavlína. Z dějin knižní vazby : Od nejstarších dob do konce XIX. stol. Praha : Orbis, 1959.

Požadavky

Požadavky na udělení zápočtu: - aktivní pravidelná účast na seminářích, - předložit min. 2 konzultované realizace pracované v materiálu v průběhu semestru a vlastní autorskou knihu.

Garant

MgA. Mgr. Renáta Kocmanová