Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Scénaristika a dramaturgie 1 (KVU / KOSD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / KOSD1 - Scénaristika a dramaturgie 1, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní seznámení s předmětem, jeho specifiky a jeho požadavky. Přednáška o zásadách tvorby scénáře komiksu.2. Zadání první úlohy a dokončení přednášky o zásadách tvorby scénáře.3. - 8. Korektury literárních scénářů a rozbory příkladů literárních scénářů.9. Odevzdání prvního semestrálního úkolu za přítomnosti vedoucího speciálního ateliéru, kde bude následně komiks dokončen.10. Přednáška o zásadách komiksové tvorby a zadání druhé semestrální úlohy.11. - 13. Korektury literárních scénářů a rozbory příkladů literárních scénářů. Odevzdání druhého semestrálního úkolu za přítomnosti vedoucího speciálního ateliéru, kde bude následně komiks dokončen.Semináře jsou rozděleny na několik částí, první je teoretická, kdy se probírají základní otázky: Jaká je podstata vyprávění obrazem? Vzájemný vztah obrazu a textu? Komiksové názvosloví? Jak vzniká komiksový scénář? Jaké jsou fáze přípravy komiksového scénáře? Studentům je nastíněn velmi stručný přehled vývoje komiksu od časů nejdávnějších dodnes.Praktická část semináře souvisí co možná nejvíc s teoretickými tématy, promítanými ukázkami a četbou. Na hodině studenti zkouší etudy a improvizace, připravují referáty, zabývají se domácími úkoly a konzultacemi projektů. Studenti si vyzkouší obě role. První roli scénáristy student absolvuje právě v tomto předmětu. Scénáře, které zde vzniknou potom přenese do ateliéru, kde s pedagogem na základě literárních scénářů vytvoří obrázkový scénář a následně definitivní komiks.Krátké projekty: strip, komiks beze slov, zkomiksované přísloví.Delší projekt: deníkový komiks

Získané způsobilosti

Student bude rozumět podstatě vyprávění obrazem. Bude schopen napsat literární scénář, na jehož základě dokáže pod vedením pedagoga vytvořit obrázkový scénář a poté definitivní komiks.

Literatura

Dutka, E. Animovaný film, Úvod do scenáristiky animovaného filmu. nullDiesing, Helena. Český komiks 01. poloviny 20. století. Praha : Verzone, 2011. ISBN 978-80-904546-8-2.Field, Syd. Jak napsat dobrý scénář : základy scénáristiky. Praha : Rybka Publishers, 2007. ISBN 978-80-87067-65-9.McCloud, Scott. Jak rozumět komiksu. 1. vyd. v českém jazyce. Praha : BB/art, 2008. ISBN 978-80-7381-419-9.Groensteen, Thierry; Antonová, Barbora. Stavba komiksu. Vyd. 1. Brno : Host, 2005. ISBN 80-7294-141-0.

Požadavky

Požadavky na udělení zápočtu:- pravidelná docházka na výuku,- průběžné plnění, konzultace a odevzdávání všech zadaných seminárních úkolů v požadované kvalitě a v termínech dle pokynů vyučujícího,- prezentace.

Garant

MgA. Lucie Lomová

Vyučující

Marie KohoutováMgA. Lucie Lomová