Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Scénaristika a dramaturgie 2 (KVU / KOSD2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / KOSD2 - Scénaristika a dramaturgie 2, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní seznámení s předmětem, jeho specifiky a jeho požadavky. Co je nezbytné při vyprávění příběhů?2. Přednáška o zásadách tvorby scénáře komiksu. Je vždycky scénář zapotřebí? Jak se vymýšlí fabule?3. Zadání první úlohy a dokončení přednášky o zásadách tvorby scénáře.4. - 7. Korektury literárních scénářů a rozbory příkladů literárních scénářů.8. Odevzdání prvního semestrálního úkolu za přítomnosti vedoucího speciálního ateliéru, kde bude následně komiks dokončen.9. Přednáška o zásadách komiksové tvorby a zadání druhé semestrální úlohy. Jak se pracuje s postavami.10. Jak se pracuje s časem. Jak se pracuje s prostředím? Jak to vše funguje v komiksu.11. - 12. Korektury literárních scénářů a rozbory příkladů literárních scénářů.13. Odevzdání druhého semestrálního úkolu za přítomnosti vedoucího speciálního ateliéru, kde bude následněkomiks dokončen. Za přítomnosti vedoucího speciálního ateliéru diskuze nad odevzdanými pracemi a jejichspolečné vyhodnocení.Krátké projekty: adaptace krátké povídky do komiksu.Delší projekt: autorský komiks (čtyřstránkový) na dané společné téma.

Získané způsobilosti

V teoretické části student dokáže řešit složitější komiksové úlohy (fabule, čas, prostředí apod.). Bude ovládat zásady tvorby scénáře, bude schopen vytvořit složitější literární scénář, poté na jeho základě za pomocí pedagoga vytvořit složitější scénář obrázkový a následně definitivní komiks.

Literatura

Dutka, E. Animovaný film, Úvod do scenáristiky animovaného filmu. nullDiesing, Helena. Český komiks 01. poloviny 20. století. Praha : Verzone, 2011. ISBN 978-80-904546-8-2.Field, Syd. Jak napsat dobrý scénář : základy scénáristiky. Praha : Rybka Publishers, 2007. ISBN 978-80-87067-65-9.McCloud, Scott. Jak rozumět komiksu. 1. vyd. v českém jazyce. Praha : BB/art, 2008. ISBN 978-80-7381-419-9.Groensteen, Thierry; Antonová, Barbora. Stavba komiksu. Vyd. 1. Brno : Host, 2005. ISBN 80-7294-141-0.

Požadavky

Požadavky na udělení zápočtu:- pravidelná účast na výuce,- pravidelná tvorba, konzultace a odevzdávání všech seminárních úkolů v požadované kvalitě a v termínech stanovených vyučujícím,- prezentace.

Garant

MgA. Lucie Lomová

Vyučující

MgA. Lucie LomováPhDr. Dana Pravdová Emingerová