Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ateliér Kniha a tvarování papíru 2 (KVU / KT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / KT2 - Ateliér Kniha a tvarování papíru 2, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zadání tématu semestrální práce, seznámení s náplní a rozsahem práce na semestr, zadání a příprava materiálu na zpracování prvního tématu.2. - 3. Práce s papírem ve výtvarném vyjadřování (skládání, tvarování, spojování, zušlechťování).4. - 5. Zhotovení skicáře s pouzdrem.6. - 7. Ornament - balící papír.8. - 9. Vytvoření nápaditých a netradičních spisových desek.10. - 11. Prostorová hračka pro děti z kartonu, papíru nebo lepenky.12. - 13. Netradiční pouzdro na prostorovou hračku pro děti.

Získané způsobilosti

Studenti:- popíší historii a terminologii oboru knihařství a obalový design;- v rámci oboru knihařství - prakticky používají vybavení knihařské dílny, knihařské materiály, stroje a nástroje,- aplikují technologii lepené vazby - brožury, vyřeší jednoduché knihařské výrobky (spisové desky, spisové desky s chlopněmi, pasparty);- v rámci oboru obalový design - vyřeší specifika používaného obalového materiálu (papír, karton, lepenka aj.) a rozpoznají jeho použití (obaly přepravní, skupinové a spotřebitelské),- prakticky aplikují základní technologie práce s papírem: zušlechťování (barvení a potiskování, mramorování, škrobové a lihové papíry atd.); řezání (střih a princip vysekávání); spojování (slepování, tepelné spojování, sešívání atd.); tvarování (ohýbání, nařezávání, žlábkování, perforování, vrtání atd.);- uměleckořemeslné postupy ověřují na množství experimentů, které vždy vyústí do praktické aplikace již v úkolech semestrálních i následně v úkolu klauzurním.

Literatura

Král, Jindřich. Moderní knihařství : souborné zpracování poznatků oboru. 1. vyd. Brno : Knihař, 1999. ISBN 80-901924-8-3.Krejča, Aleš. Techniky grafického umění : Průvodce pracovními postupy a dějinami originální tiskové grafiky. Praha : Artia, 1981. Macháň, J. Výroba obalů, část I., část II. Baleka, Jan. Výtvarné umění : výkladový slovník : malířství, sochařství, grafika. Praha : Academia, 1997. ISBN 80-200-0609-5.Hamanová P. Z dějin knižní vazby. Orbis, Praha, 1959.

Požadavky

Požadavky na absolvování zkoušky:- pravidelná docházka na výuku, - průběžné plnění a konzultace všech zadaných dílčích seminárních ateliérových úkolů dle pokynu vyučujícího a jejich předložení ve stanoveném termínu a požadované kvalitě, - aktivní zapojení do řešení problémů, povinnost vlastní invence,- průběžná tvorba a konzultace KP, - předložení konečné verze semestrálního projektu (KP) vyučujícímu ve stanoveném termínu a požadované kvalitě včetně odpovídající prezentace a písemné obhajoby, - prezentace.

Garant

MgA. Mgr. Renáta Kocmanová