Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ateliér Malba 4 (KVU / MA4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / MA4 - Ateliér Malba 4, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zadání tématu klauzurní práce (KP).1. - 3. Základy nástěnné malby - fresco, secco, nerozpustné tempery, akryl, zkoušky detailů provedenýchtechnologickými postupy - cvičení postupů nástěnné malby na zkušebních plochách v exteriéru.4. - 7. Návrh a realizace kartonu s fragmentem iluzivní malby historického objektu, variantně návrh a realizace kartonu siluzivní malbou zaniklé činnosti, nebo zařízení v opuštěném technickém nebo v průmyslovém objektu, fresco -variantně akryl.8. - 9. Návrh a malba prospektu k pohádkové inscenaci pro menší studiový prostor a polychromie prvku mobiliáředivadelního představení.10. Návrhy pro sgrafitovou dekorativní výzdobu stavebního prvku v historickém prostředí.11. Realizace části sgrafitové výzdoby na zkušební ploše v exteriéru.12. - 13. Kolorované sgrafito.13. Předložení závěrečné verze klauzurní práce (KP).

Získané způsobilosti

Studenti:- uplatňují své dovednosti v oblasti techniky nástěnné malby při řešení složitějších úkolů, - řeší historickými technikami projekty v oblasti historického prostředí krajinného či architektonického,- rekonstruují některé prvky iluzivní architektury, doplní existující situaci novými prvky,- řeší zadání z oblasti současného městského prostředí s revitalizovanými průmyslovými objekty,- používají velkoplošnou malbu pro divadelní a filmové dekorace,- ovládají techniky klasické i moderní nástěnné malby,- prakticky ověřují své schopnosti zvládat velkoplošné projekty formou jednoduchých a účinných malířských principů.

Literatura

Škabrada, Jiří. Konstrukce historických staveb. Praha : Argo, 2003. ISBN 80-7203-548-7.Parramón Vilasaló, José Maria. Perspektiva pro výtvarníky : správné užití perspektivy v kresbě a malbě : historický vývoj, základy perspektivy, zkoumání základních forem.. [Praha] : Svojtka a Vašut, 1995. ISBN 80-7180-020-1.Kolektiv autorů. Sgrafito 16. - 20. století. Hall, James. Slovník námětů a symbolů ve výtvarném umění. Praha : Mladá fronta, 1991. ISBN 80-204-0205-5.Blažíček, Oldřich J.; Kropáček, Jiří. Slovník pojmů z dějin umění : Názvosloví a tvarosloví architektury, sochařství, malby a užitého umění. Praha : Odeon, 1991. ISBN 80-207-0246-6.

Požadavky

Požadavky na absolvování zkoušky:- pravidelná docházka na výuku,- průběžná tvorba a konzultace KP,- průběžné plnění, konzultace a odevzdávání všech dílčích seminárních úkolů v požadované kvalitě a v termínu stanoveném vyučujícím,- předložení závěrečné verze KP,- prezentace.

Garant

Doc. akad. mal. Aleš Ogoun