Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kresba 2 (KVU / MGKR2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / MGKR2 - Kresba 2, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tento předmět si student navazujícího magisterského studia může zapsat jako svůj tzv. druhý ateliér.1. Seznámení se základními pojmy a principy v technice kresby a vzniku autentického výtvarného díla. Kresba a její možnosti v kontextu všech výtvarných disciplin.2. Technologické základy. Na co kreslíme, čím kreslíme. Praktická cvičení technikou uhlu.3. Rozlišení mezi suchými a mokrými materiály pro kresbu. Fixování a ošetření kresby. Cvičení na tvarový a světelný kontrast.4. Základy kresebného zobrazení. Pravidlo rovnováhy. Seskupování do formátu. Sledování celku. Cvičení na prostorové a kompoziční variace atelierového zátiší.5. Bod, linie. Abstraktní atelierové cvičení na motiv reálného zátiší nebo krajinného výseku.6. Předmětné a nepředmětné rozlišení, kresebný rukopis.7. Plocha, tvar, prostor v předmětném a nepředmětném zobrazení.8. Světlo, barva, v předmětném a nepředmětném zobrazení.9. Harmonie, řád a kompoziční variace směrem k osobitosti výrazu.10.Autenticita vlastní kresby a schopnost výtvarného expresivního gesta nebo impresivních variací. Barevný extrém. Destrukce formy a entropická složka v kresbě a umění.11.Princip figurace. Zvětšení, nadsázka a stylizace.12.Tematická kresebná kompozice jako projev strukturovaného výtvarného myšlení.13.Inspirace. Volná práce nebo cyklus. Imaginace. Volný cyklus. Přesahy a variace. Význam autorského postoje a reakce na autoritu.

Získané způsobilosti

Student bude schopen zvládat zadané úkoly kresebného charakteru na odpovídající úrovni.

Literatura

Další literatura - bude zadána individuálně dle konkrétních témat projektů. návštěva akutálních výstav.

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu:- účast na seminářích,- splnění a předložení všech zadaných ateliérových úkolů (seminárních prací) v rozsahu a v termínech stanovených vyučujícím.Požadavky pro absolvování zkoušky:- předchozí úspěšné získání zápočtu,- odevzdání a obhájení odevzdaných úkolů (individuálního projektu s volným tématem dle dohody s vyučujícím),- prezentace,- úspěšné vypracování kresby (v posledních dvou vyučovacích hodinách) na speciálně zadané téma (téma bude obsahovat většinu principů kresby v její výrazové a formální podobě),- sebereflexe.

Garant

Doc. akad. mal. Jiří Kornatovský