Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny šperku (KVU / ODSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / ODSP - Dějiny šperku, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia - šperk a práce z drahých kovů v kontextu vývoje uměleckořemeslné tvorby, chronologie a styly,centra a osobnosti a jejich přínos.2. Kovy a techniky při tvorbě šperků, názvosloví a charakteristiky světských a církevních drobných předmětů a doplňkůodívání, puncovnictví, glyptika a gemologie, restaurování a konzervování kovů a šperků.3. Šperk a zlatnictví starověku - Egypt, Mezopotámie, antická kultura a její dědictví - Řecko, Řím a počátky Byzance.4. Šperk a kov v raném středověku - doba stěhování národů, Germáni a Slované.5. Šperk a zlatnictví románské a gotické Evropy: klášterní a dvorské dílny; rytířská kultura rané gotiky, vrcholná gotika,burgundsko-vlámské klenotnictví a pozdní gotika.6. Klenotnictví v době renesance a manýrismu.7. Šperk a zlatnictví baroku a rokoka.8. Šperk a zlatnictví od klasicismu po biedermeier, historizující slohy 19. století.9. Šperkařské umění secese v Evropě a v Čechách.10. Šperk v době dekorativismu a funkcionalismu.11. Současný šperk na mezinárodní scéně, šperkařská symposia v Turnově 1984 - 2008.12. Bižuterie v Čechách - jablonecký průmysl a odborné školy.13. Od řemesla k designu.

Získané způsobilosti

Student bude schopen:- pojmenovat základní typy šperků a výrobků z drahých kovů v jednotlivých historických obdobích,- zařadit chronologicky šperky podle používaného materiálu a charakteru jeho zpracování,- zařadit chronologicky šperkařské výrobky podle techniky a motivů výzdoby,- vyjmenovat důležité oblasti a centra vývoje šperkařské tvorby,- vyjmenovat významné osobnosti a výrobce v jednotlivých etapách vývoje uměleckořemeslného zpracování drahých kovů a šperkařské tvorby,- popsat charakteristické znaky šperkařského umění v jednotlivých stylových etapách (antika, renesance, baroko, historismus ...),- přiblížit zvláštní skupiny šperkařských výrobků z historie (např. etruské šperky, šperkařské práce doby rudolfínského manýrismu, francouzský a belgický secesní šperk ...),- ukázat na příkladech charakteristické znaky šperkařské tvorby z center v Evropě, - popsat uceleně historický vývoj šperkařské tvorby v českých zemích, - sledovat vzájemné vlivy mezi historickými centry šperkařské tvorby,- posoudit vliv historického vývoje na současný šperk, - formulovat vlastními slovy názor na současný vývoj šperkařského umění.

Literatura

Bouška, Vladimír; Kouřimský, Jiří. Atlas drahých kamenů : [doplň. učeb. pomůcka přírodověd. vyučování na školách 1. a 2. cyklu]. Praha : SPN, 1980. Benda, Klement. Dějiny českého výtvarného umění. Díl 1., část 1., Od počátků do konce středověku. Praha : Academia, 1984. Blažíček, Oldřich J. Dějiny českého výtvarného umění. Díl 2., část 2., Od počátků renesance do závěru baroka. Praha : Academia, 1989. ISBN 80-200-0069-0.Riley, Noël (ed.). Dějiny užitého umění : vývoj užitého umění a stylistických prvků od renesance do postmoderní doby. Praha : Slovart, 2004. ISBN 80-7209-549-8.Newman, A. Dictionnary of Jewellry, London 1981 (2. vyd. 1990). Mrázek, Ivan. Drahé kameny ve středověku Moravy a Slezska. Brno : Moravské zemské muzeum, 2000. ISBN 80-7028-160-X.Vilímková, M. Egyptské klenotnictví, Praha 1969. Stehlíková, Dana. Encyklopedie českého zlatnictví, stříbrnictví a klenotnictví. Praha : Libri, 2003. ISBN 80-85983-90-7.Hase-Schmundt, U. Jugendstil Schmuck. Die europäische Zentren, von 1895 bis 1915. München 1998. Fajt, Jiří. Karel IV., císař z Boží milosti : kultura a umění za vlády Lucemburků 1310-1437. Vyd. 1. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1399-7.monografie osobností, katalogy specializovaných sbírek a katalogy výstav. Křížová, Alena. Proměny českého šperku na konci 20. století. Vyd. 1. Praha : Academia, 2002. ISBN 80-200-0920-5.Puncovní tabulky, Praha 2003. Vokáčová, V. Současný šperk, Praha 1979. Ďuďa, R.; Rejl, L. Svět drahých kamenů, Praha 2004. Brehpohl, E. Theophilus Presbyter und das mittelalterliche Kunsthandwerk. Köln 1999 (2 díly). Filip, Jan. Umělecké řemeslo v pravěku. Praha : Společnost přátel starožitností, 1941. Fučíková, Eliška; Bukovinská, Beket; Muchka, Ivan. Umění na dvoře Rudolfa II. Praha : Aventinum, 1991. ISBN 80-85277-04-2.

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu: - pravidelná, nejméně 75% účast na přednáškách,- aktivní zapojení do diskuze vycházející z domácí přípravy k jednotlivým tématům, - zpracování písemné seminární zápočtové práce dle zadaných témat,- případně přednesení práce jako zvláštního referátu průběžně během semestru, - dodržení vyučujícím stanoveného nejzazšího termínu pro odevzdání práce či přednesení referátu. Požadavky pro absolvování zkoušky: - předchozí získání zápočtu, - ústní zkouška v rozsahu probíraných témat a studijní literatury.

Garant

PhDr. Jan Mergl, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jan Mergl, Ph.D.