Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ateliér Socha a prostor 2 (KVU / SO2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / SO2 - Ateliér Socha a prostor 2, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zadání tématu projektu (KP), seznámení s průběhem semestru.2. Studie portrétu.3. Busta potrétovaného.4. Reliéf.5. Průběžné konzultace.6. Forma, odlití kopie.7. Patinování, kolorování odlitku.8. Návrh plakety, medaile, mince.9. Tvorba medaile.10. Průběžné konzultace.11. Forma, odlití kopie.12. Patinování odlitku.13. Předložení výsledné verze SP (KP) v termínu zadaném vyučujícím.

Získané způsobilosti

Student:- vytvoří na základě studie portrétu bustu potrétovaného, reliéf, - vyřeší formu ze sádry či lukoprenu, odlije plastiku, - práci uzavře patinováním nebo kolorováním odlitků,- navrhne plaketu, medaili či minci, završí patinovaným odlitkem,- použije i některý z druhů keramické hlíny, vypálí ev. opatří glazurou,- vystihne individuální povahu modelu, anatomickou stavbu, plochu, hranu, objem.

Literatura

Zhoř, Igor. Hledání tvaru : Čtení o moderním sochařství s historickým prologem. Praha : Mladá fronta, 1967. Volavka Vojtěch. Jak vzniká socha. Slouka, Jiří. Kámen : od horniny k soše. 1. vyd. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1258-1.Volavka V. O soše, 1, SNKLHU. 1959. Chalupecký, Jindřich. Obhajoba umění 1934-1948 : výbor ze statí. 1. vyd. Praha : Československý spisovatel, 1991. ISBN 80-202-0322-2.Moore, Henry. Plastiky a myšlenky kolem nich. 1. vyd. Praha : Odeon, 1985. Pro orientaci v oboru kromě jeho samotné historie, je důležitá znalost aktuálních tendencí. Proto jsou studenti v rámci výuky upozorňováni na články v odborném tisku, výstavy a webové adresy. Medková, Jiřina. Řeč věcí. 1. vyd. Praha : Horizont, 1990. ISBN 80-7012-026-6.Šedý V. Sochařské řemeslo, základ sochařského umění.

Požadavky

Požadavky na absolvování zkoušky:- pravidelná docházka na výuku, - průběžné plnění všech ateliérových úkolů dle pokynů vyučujícího,- aktivní zapojení do řešení problémů, povinnost vlastní invence,- průběžná tvorba, povinné konzultace a korektury KP,- přesvědčivé zvládnutí určeného prostoru jak po stránce obsahové, tak po stránce materiálové,- myšlenkové i praktické proniknutí do problematiky města či krajiny, - předložení konečné verze semestrálního projektu (KP) včetně všech požadovaných náležitostí vyučujícímu v požadovaném termínu,- prezentace.

Garant

Prof. akad. sochař Jiří Beránek