Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Barva, světlo, prostor (KVU / ZBSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / ZBSP - Barva, světlo, prostor, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Symbolika: základy symboliky barev v našem kulturním prostředí.2. Podmíněnost západní / křesťanskou kulturou.3. Fyzika a fyziologie: pochopit, jak vznikají barvy (rozkladem světla, aditivním a subtraktivním mícháním).4. Jakým způsobem je naše oko rozeznává.5. Estetika: rozeznat základní barevné kontrasty podle Johannese Ittena.6. Estetika: znát popisnou, světelnou, prostorovou, expresivní funkci barev.7. Analýza kompozice obrazu vzhledem k symbolice a expresivitě barev.8. Jak se během posledního tisíciletí úlohy barvy a světla v obrazu měnily.9. Individuální výběr dvou výtvarných děl různých epoch.10. Analýza a interpretace děl vzájemným porovnáváním.11. Zohlednění všech sedmi barevných kontrastů.12. Práce se světlem, symbolikou světla a barev.13. Prostorová funkce barev. světla a barev, prostorová funkce barev.

Získané způsobilosti

Posluchač bude schopen:- symbolika: pochopit základy symboliky barev v našem kulturním prostředí a její podmíněnost západní/křesťanskou kulturou,- fyzika a fyziologie: pochopit, jak vznikají barvy (rozkladem světla, aditivním a subtraktivním mícháním) a jakým způsobem je naše oko rozeznává, - estetika: rozeznat základní barevné kontrasty podle Johannese Ittena,- estetika: znát popisnou, světelnou, prostorovou, expresivní funkci barev,- analyzovat kompozici obrazu vzhledem k symbolice a expresivitě barev, - vysvětlit, jak se během posledního tisíciletí úlohy barvy a světla v obrazu měnily.

Literatura

Baleka, Jan. Výtvarné umění : výkladový slovník : malířství, sochařství, grafika. Praha : Academia, 1997. ISBN 80-200-0609-5.Pijoan, J. Dějiny umění 1-10. Praha, 1977. Brožková, Ivana. Dobrodružství barvy. Praha : SPN, 1983.

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu: - pravidelná, nejméně 75% účast na přednáškách- úspěšné absolvování písemného testu na 50 %- aktivní zapojení v diskuzích, vycházejících z jednotlivých témat.

Garant

Dušan Brozman, M.A.

Vyučující

Dušan Brozman, M.A.