Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kresba a malba - základy (KVU / ZKRMA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVU / ZKRMA - Kresba a malba - základy, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Příklady kresby a malby - ukázky z dějin umění.2. Základy kresby, kategorie kresby a jejich modifikace.3. Nástroje, materiály a jednotlivé techniky kresby.4. Základy kompozice.5. Základy malby, kategorie malířských projevů a postupů.6. Nástroje, materiály a jednotlivé techniky malby.7. Podložky pro malbu.8. Kompoziční cvičení.9. Zátiší.10. Krajina, interiér.11. Portrét.12.- 13. Kompozice spojující různé žánry.

Získané způsobilosti

Student bude ovládat základní kresebné a malebné technolgie, získá přehled o možnostech kresby, malby a kresebné a malířské kompozici. Bude schopen prostorové představivosti, pochopí prolínání vnějšku - vnitřku, anatomie a vnější podoby.

Literatura

Zhoř, Igor. Člověk a výtvarné umění. Praha : Orbis, 1963. Zykmundová, Anna. Díváme se na obrazy. Praha : Nakladatelství československých výtvarných umělců, 1956. Kramář, Vincenc; Hobzek, Josef; Brunclík, Josef. O obrazech a galeriích. Praha : Odeon, 1983. Teissig, Karel. Techniky kresby. Praha : Aventinum, 1995. ISBN 80-85277-49-2.Rusek, Ladislav. Umění kresby : učební text pro studium výtvarné výchovy : učitelství v 6. - 9. roč. ZŠ. Olomouc : Pedagogická fakulta Univerzity Palackého, 1977. Crhák, František. Výtvarná geometrie. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1977. Langer, F. Malířské povídky. Čs. spis., 1966. Kulka, Tomáš. Umění a kýč. Praha : Torst, 2000. ISBN 80-7215-128-2.

Požadavky

Požadavky na udělení zápočtu:- pravidelná aktivní účast na seminářích,- průběžné konzultování, plnění a odevzdávání všech zadaných dílčích seminárních úkolů dle požadavků vyučujícího,- zvládnutí stavby, povinné korektury (obor Sochařství),- povinná invence studentů.

Garant

Prof. akad. mal. Boris Jirků