Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní ekonomie v angličtině (KEM / AIE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KEM / AIE - Mezinárodní ekonomie v angličtině, Fakulta ekonomická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do teorie mezinárodního obchodu- Ricardiánský model, specifické výrobní faktory a rozdělování důchodů- Heckscher-Ohlinův model, standardní model mezinárodního obchodu- Výnosy z rozsahu, firmy v globální ekonomice- Nástroje a teorie obchodní politiky- Obchodní politika v rozvojových zemích, kontroverze obchodní politiky- Národní účetnictví a platební bilance- Měnové kurzy: měny jako aktiva, peníze, úrokové míry a měnové kurzy- Cenová hladina a měnové kurzy v dlouhém období- Produkce a měnové kurzy v krátkém období, fixní kurzy- Mezinárodní měnový systém, teorie optimálních měnových zón a evropské zkušenosti- Globalizace finančních trhů: příležitosti a krize, rozvojové země: růst, krize a reformy

Získané způsobilosti

Student je schopen:- vysvětlit základní teorie mezinárodní ekonomie,- rozlišit tyto teorie podle jejich předpokladů,- aplikovat znalosti teorií na reálné situace,- odhadnout reakci otevřené ekonomiky na změnu vstupních parametrů modelu.

Literatura

KRUGMAN, P.; OBSTFELD, M. International Economics: Theory and Policy - 7 th Edition. Addison Wesley. ISBN 0321293835.Feenstra, Robert C.; Taylor, Alan M. International economics. 2nd ed. New York : Worth Publishers, 2012. ISBN 978-1-4292-3118-3.Salvatore, Dominick. International economics. 2nd ed. Macmillan Publishing : New York, 1987. ISBN 0-02-405360-0.Appleyard, Dennis R. International Economics. 2. vydání. USA : Irwin, 1995. ISBN 0-256-14365-X.

Požadavky

Obsah, organizace a podmínky získání zápočtu:- aktivní účast na cvičeních,- vlastní zpracování individuálně přiděleného problémově orientovaného projektu (písemné eseje).Obsah, organizace a podmínky splnění zkoušky:Zkouška má dvě části, písemný test a ústní zkoušku.1. písemný test: základní části obsahu přednášek a cvičení.2. ústní zkouška: odpovídání na otázky z obsahu předmětu.Souhrnné hodnocení zahrnuje písemný test a ústní zkoušku.

Garant

JUDr. Ing. David Martinčík

Vyučující

JUDr. Ing. David MartinčíkJUDr. Ing. David Martinčík